Hostem říjnového Fora 2000 bude také Michail Chodorkovskij

22.09.2014 16:32

Osmnáctého ročníku konference Forum 2000 s názvem Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu se v letošním roce zúčastní rekordní počet přes 170 delegátů včetně Michaila Chodorkovského. Na konferenci Forum 2000, která se uskuteční 12. – 15. října v Praze a v 13 dalších středoevropských městech, a na niž je vstup tradičně otevřen veřejnosti a zdarma, je možné se registrovat do konce září.

Hostem říjnového Fora 2000 bude také Michail Chodorkovskij
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Forum 2000

„Během sametové revoluce lidé zvonili klíči, aby ukázali, že dříve zamčené dveře byly odemčeny. Téměř přesně 25 let od tehdejších událostí nastal čas zhodnotit stav demokracie, podívat se, jak dobře odemčené tyto dveře jsou, a položit si otázku, které dveře v postkomunistické Evropě stále potřebují klíče k demokracii,“ říká Michail Chodorkovskij ohledně své účasti na letošním Foru 2000.

Program letošní konference nabídne kritickou reflexi období demokratických transformací posledních několika desetiletí a stranou zájmu samozřejmě nezůstanou aktuální světové problémy. Řada panelových diskusí se bude proto zabývat současnou situací na Blízkém východě, v Latinské Americe, na Ukrajině a v Rusku. „Kromě vystoupení Michaila Chodorkovského bude pro návštěvníky konference ohledně situace v putinovském Rusku jistě zajímavé poslechnout si názory šéfredaktora ruského opozičního deníku Novaja gazeta Dmitrije Muratova, politika a ekonoma Grigorije Javlinského či bývalého českého velvyslance v Moskvě Petra Koláře,“ říká výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. „Jedním z důležitých témat letošní konference, které spojuje problematiku posilujícího extremismu v Evropě a stále agresivnějšího chování Vladimíra Putina bude také série akcí na téma vazeb Kremlu na evropské extrémně pravicové strany. Kromě Prahy proběhne jedna z těchto debat ve spolupráci s našimi maďarskými partnery i v Budapešti.“ 

Součástí konference je řada akcí v dalších městech. Kromě zmíněné Budapešti se konferenční debaty odehrají v Ostravě, Plzni, Bratislavě, Krakově a nově také v Košicích, Banské Bystrici, Kutné Hoře, Liberci, Opavě, Litomyšli či Brně. Forum 2000 se letos nově představí také v Českých Budějovicích, kde na Jihočeské univerzitě vystoupí ukrajinský analytik Mykola Rjabčuk. „Mimopražské diskuse Fora 2000 vycházejí z naší filozofie, v rámci níž se snažíme zprostředkovat témata a možnost setkání s našimi hosty co nejširšímu okruhu zájemců,“ dodává Jakub Klepal. Také proto bude i v letošním roce možné sledovat online přenos z hlavní části konference na stránkách mediálních partnerů Fora 2000 respekt.cz, IHNED.cz, na stránkách nového zahraničního mediálního partnera, kterým je největší ruský opoziční deník Novaja gazeta, na stránkách Kolumbijské univerzity, na malajském nezávislém serveru Malaysiakini, v sídle Radia Svobodná Evropa ve Washingtonu či na www.ubicatv.com.

Program konference se letos rozroste i o kulturně zaměřená témata. Už v neděli 12. října proběhne v Mramorovém sále pražské Lucerny panelová diskuse o roli umění ve společnosti a politice, které se zúčastní např. slovenský spisovatel Michal Hvorecký. V brněnském divadle Husa na provázku pak divadelník Petr Oslzlý vyzpovídá vědce Ivana M. Havla při společném zamyšlení nad stavem společnosti 25 let po revoluci s tématem „Spokojeni? Nespokojeni?“. Na programu konference budou i otázky role náboženství při budování liberální demokracie, celosvětového nárůstu extremismu a fundamentalismu, poklesu důvěry v demokratické procesy, jakož i různících se názorů na tato témata napříč generacemi. Témata konference vycházejí z odkazu zakladatele Fora 2000 Václava Havla, jehož znepokojovala prohlubující se křehkost demokracie v našich společnostech.

Forum 2000 bude opět věnovat řadu debat nutnosti dodržování lidských práv ve světě, především v zemích s autoritářským či nedemokratickým režimem. V této souvislosti putovalo pozvání na konferenci také několika stávajícím vězňům svědomí, mezi nimiž je i vůdce venezuelské opozice Leopoldo López, čínský spisovatel a nositel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po či egyptský bloger a aktivista Ahmed Maher, který se stejně jako Leopoldo López Fora 2000 účastnil v minulých letech. Na konferenci naopak přijede nedávno propuštěný běloruský spisovatel a aktivista Ales Bjaljacki, kterému byla loni udělena první mezinárodní Cena Václava Havla za lidská práva. „Během jeho nespravedlivého uvěznění jsme se mu každý rok snažili doručit pozvání na konferenci a informovat o tom běloruské úřady, aby věděly, že osud tohoto vězně svědomí je za hranicemi Běloruska pozorně sledován,“ říká předseda správní rady Nadace Forum 2000 Tomáš Vrba.

Mezi další dosud potvrzené hosty konference patří bývalý španělský premiér José María Aznar, estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, íránský filozof Ramín Džahánbeglú, bývalý prezident Litvy Vytautas Landsbergis, bývalý palestinský předseda vlády Salám Fajád, čínský disident a zakladatel Iniciativ pro Čínu Jang Ťien-li, bývalý prezident Slovinska Danilo Türk, socioložka a bývalá předsedkyně vlády Slovenské republiky Iveta Radičová, izraelský politolog Šlomo Avineri, poslední východoněmecký ministr zahraničí Markus Meckel, polský publicista a ředitel Evropské rady pro zahraniční vztahy ve Varšavě Konstanty Gebert, uznávaný slovenský ekonom Ivan Mikloš, známý egyptský autor a analytik Tarek Osman, kubánští aktivisté Antonio Rodiles a Manuel Cuesta Morúa, turecký politolog a politik Suat Kiniklioglu, venezuelský diplomat a bývalý zástupce vysokého komisaře OSN pro lidská práva Enrique ter Horst, indický sociolog Surendra Munší, aktivista z Greenpeace Dmitrij Litvinov, renomovaný francouzský politolog Gilles Kepel, slovenský politik a herec Milan Kňažko a řada dalších. Průběžně aktualizovaný seznam potvrzených hostů konference najdete zde.

I přes dřívější potvrzení účasti a velký zájem o téma letošní konference se jí nakonec bohužel nezúčastní nositel Nobelovy ceny za mír Michail Sergejevič Gorbačov. Osobní účast na Foru 2000 znemožnily 83letému ruskému politikovi jiné povinnosti. „Velmi oceňuji ducha a celkové směřování vašeho projektu a přeji vám, aby byla konference co nejúspěšnější. Věřím, že v současném světě získávají univerzální hodnoty demokracie, obrana lidských práv a občanských svobod na stále větší důležitosti a měly by být podporovány a obhajovány všemi prostředky,“ vzkázal organizátorům konference Michail Gorbačov. 

Konference je tradičně zdarma otevřená pro veřejnost. Pro účast na většině diskusí konaných v Praze je nezbytné se předem zaregistrovat. Registrace je možná pouze prostřednictvím online registračního systému do 30. září 2014 nebo do vyčerpání kapacity. Průběžně aktualizované informace o programu letošní konference, jejích hostech či registraci naleznete na www.forum2000.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…