Informace MŠMT ve věci dostudování studentů UJAK

01.10.2015 20:10

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy informuje o jednáních ve věci studentů UJAK v Praze, studijního programu Speciální pedagogika, oborů Speciální pedagogika – učitelství a Speciální pedagogika, kterým dnešním dnem končí v návaznosti na rozhodnutí Akreditační komise akreditace, kterým se snaží zajistit podmínky pro jejich dostudování.

Informace MŠMT ve věci dostudování studentů UJAK
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se zítra, dne 1. října 2015, setká se studenty UJAK, které chce o hledání řešení nastalé situace informovat. Bude také jednat s rektory českých vysokých škol o dosavadních výsledcích jednání s děkany pedagogických fakult a požádá je o vstřícnost při řešení nastalé situace.

Právní analýza situace s děkany pedagogických fakult ukázala, že okamžitý přechod studentů na veřejné vysoké školy je z hlediska zákonných předpisů i organizace celého procesu prakticky nemožný a týkal by se jen malého počtu studentů UJAK v neučitelském studijním oboru.

Společně jsme proto dospěli ke kompromisnímu řešení, které spočívá ve vyhlášení přijímacího řízení tak, aby se do něj studenti mohli přihlásit během měsíce října, případně listopadu a po jeho úspěšném absolvování nastoupit ke studiu v letním semestru probíhajícího akademického roku. Současně se počítá s navýšením kapacity příslušných studijních programů v jejich kombinované formě, fakulty také v případě potřeby předloží žádost o akreditaci kombinované formy studijního oboru Speciální pedagogika – učitelství. Na některých fakultách již jejich vedení tento předběžný návrh projednala s orgány fakulty v souladu se zákonem o vysokých školách. Přijímací řízení by mělo zohlednit specifika studentů přicházejících z UJAK (např. uznání dosavadních výsledků studia a dosažený počet kreditů), včetně následné možnosti individuálních studijních plánů.

Další studenti, kteří nevyužijí ani možnosti dostudování v některém ze studijních programů akreditovaných na UJAK ani možnosti nastoupit k dokončení studia v LS 2015/2016, se budou moci přihlásit ke studiu v řádném termínu na akademický rok 2016/2017.

Tento postup chtějí děkani pedagogických fakult projednat na svém výjezdním zasedání ve dnech 1. 10 - 2. 10. 2015. Poté bude zahájeny kroky k vypsání přijímacích řízení.

Harmonogram následných kroků je tedy následující:

1. 10. jednání ministryně školství, mládeže a tělovýchovy se studenty UJAK a s předsednictvem České konference rektorů

1. 10. - 2. 10. jednání Asociace děkanů pedagogických fakult

říjen – vyhlášení přijímacího řízení ke studiu od LS 2015/2016 a do konce října jeho vyhlášení

následně podávání přihlášek podle podmínek jednotlivých fakult

Případný nástup ke studiu – únor 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…