Jak vybrat vhodné povinné ručení a na co se dívat?

07.12.2017 17:01

Žádný řidič se neobejde bez pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Cena pojistek a jejich podmínky se liší dle jízdní historie, lokality a dalších parametrů. Právě to je ten důvod, proč výběr či změnu pojišťovny nepodceňovat. Podívejte se na několik praktických rad a tipů.

Jak vybrat vhodné povinné ručení a na co se dívat?
Foto: Dotfox
Popisek: Povinné ručení - ilustrační foto

O co jde u povinného ručení?

Vaše povinné ručení zajišťuje pojistnou ochranu zdraví a majetku třetích osob, kterým způsobíte škodu provozem vozidla. Jinými slovy je z něj například uhrazena oprava automobilu, do kterého na pozemní komunikaci omylem nabouráte. Pro každé vozidlo provozované na pozemní komunikaci je nutné povinné ručení vybrat. Důkazem existence pojištění je tzv. zelená karta. Tento dokument je v Evropě mezinárodně uznávaný a řidič je povinnen ho mít za jízdy při sobě.

Ty správné podmínky

Výše pojistky se liší dle toho, do jaké kategorie jako řidič patříte. Obecně dosáhnou na lepší podmínky lidé ve věku od 30 do 50 let z menších měst s novějším vozem menšího objemu motoru a dobrou jízdní historií. Bez ohledu na to, jaká je vaše situace, se vám vyplatí srovnat si nabídky jednotlivých pojišťoven a zjistit, u jaké budete platit nejméně. To můžete jednoduše v momentě, kdy se rozhodnete sjednat pojištění online. Ihned uvidíte příklady kalkulací a další klíčové informace.

Při výběru nekoukejte pouze na cenu, ale také na to, co vámi zvolené povinné ručení kryje. Vyhraďte si čas na pročtení pojistných podmínek a ujistěte se, kdy pojišťovna pojistné vyplácí. V určitých případech jsou v pojištění zahrnuty služby, které mohou být u jiné pojišťovny za příplatek. Jedná se například o asistenční služby. Na druhou stranu některým řidičům tyto služby poskytuje zdarma přímo výrobce vozu, a proto je pouze na vašem zvážení, do čeho se vám vyplatí investovat. V žádném případě však neplatí, že drahé povinné ručení je kvalitní.

Když jezdíte málo

Pro platbu povinného ručení mají zpravidla větší pochopení řidiči, kteří tráví na silnici každý den. Co ale mají dělat lidé, kteří vyrazí s autem na cesty pouze občas? Jestliže se svým vozem najezdíte málo kilometrů za rok, můžete platit málo. Třeba pojištění od Allianz zohledňuje roční nájezd kilometrů a pro méně aktivní řidiče má připraveno levnější povinné ručení. Smlouvu lze navíc uzavřít online.

Kdy na změnu povinného ručení?

V případě změny pojišťovny hraje roli načasování. Výpověď musí být doručena minimálně 6 týdnů před výročím smlouvy, což je den, kdy bylo pojištění sjednáno. Stejně tak máte možnost podat výpověď měsíc od obdržení informací o změnách pojistného a do tří měsíců od pojistné události. Po dobu výpovědní lhůty zůstáváte pojištěni. Novou smlouvu můžete uzavřít hned, kdy vypovídáte starou. Hlídejte si tak výročí smlouvy a neváhejte změnu udělat. Vhodné povinné ručení vám může ušetřit mnoho peněz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…