Jihočeské nemocnice chtějí spolupracovat s Čínou

05.12.2014 12:40

Jihočeské nemocnice chtějí spolupracovat se svými čínskými kolegy. Vyplývá to z listopadové návštěvy Jihočechů v provincii Čínské lidové republiky s názvem Che-nan. Tu navštívila delegace Jihočeského kraje v čele s hejtmanem Jiřím Zimolou a tříčlennou skupinou zástupců jihočeských nemocnic pod vedením ředitele Úseku interních oborů Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Ing. Michala Šnorka, Ph.D.

Jihočeské nemocnice chtějí spolupracovat s Čínou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

„Čínské zdravotníky jsme oficiálně pozvali k návštěvě jihočeských nemocnic v prvním pololetí roku 2015. Vzhledem k objektivním demografickým a kulturním rozdílům je tato osobní zkušenost nezbytným východiskem spolupráce na konkrétních projektech. Příležitost vycestovat do evropského státu bude pro naše čínské protějšky velmi cennou zkušeností. Spolupráce v oblasti zdravotnictví může doplnit mozaiku česko-čínské spolupráce v sektoru cestovního ruchu, obchodu a akademické sféry,“ řekl MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D.

Čínské zdravotnictví prochází v posledních letech výraznými změnami s cílem zajistit všem obyvatelům dostupnost zdravotní péče. V souvislosti se socioekonomickými změnami vstoupila na čínský trh v posledním desetiletí také řada mezinárodních farmaceutických společností.

„Některé problémy zdravotnictví v čínské provincii Che-nan jsou společné s českým zdravotnictvím. Je to například nedostatek lékařů. Výraznější nerovnoměrnost je v ČLR v dostupnosti a kvalitě zdravotnických služeb v městských a venkovských oblastech, pacienti tak sami vyhledávají přednostně velké nemocnice, 90% pacientů je přesto léčeno v menších nemocnicích. Provincie Che-nan disponuje průměrně 4,6 lůžky na 1 000 obyvatel, v Jihočeském kraji je to pro srovnání 5,4 lůžek na 1 000 obyvatel. V Čeng-Čou jsme měli příležitost navštívit Lidovou nemocnici provincie Che-nan (Henan Provincial People's Hospital), která má kapacitu 3 900 lůžek a pracuje zde 4 960 zaměstnanců. Viděli jsme oddělení transplantace krvetvorných buněk a oddělení centrální sterilizace. Jedná se o zařízení srovnatelné s evropskými,“ řekl Šnorek, podle něhož nemocnice disponuje moderními technologiemi jako je například PET CT, její lékaři mají zahraniční zkušenosti a ke zvýšení bezpečnosti a efektivity poskytovaných služeb slouží evidence např. zdravotnického materiálu pomocí čárových kódů. „V nově budovaných nemocnicích jsou čínští kolegové v elektronizaci dále než my,“ řekl Šnorek.

Cílem listopadové cesty Jihočechů bylo devítimilionové Čeng-Čou, hlavní město čínské provincie Che-nan a nejlidnatější město ve střední Číně. Čeng-čou slouží jako politické, ekonomické, technologické a vzdělávací centrum provincie. Zároveň je významným dopravním uzlem. Che-nan je provincie v Čínské lidové republice, ve které žije přibližně 126 miliónů obyvatel a je tak nejlidnatější provincií v Číně.

Na programu jihočeské delegace bylo mimo jiné setkání s guvernérem provincie Che-nan, mezinárodní turistické fórum, návštěva logistické zóny na letišti a také návštěvy univerzit či jednání v oblasti zdravotnictví a lázeňství. Klíčovým aspektem delegace bylo právě zastoupení všech těchto vzájemně se doplňujících sektorů, reprezentujících komplexně Jihočeský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…