Jihomoravský kraj podá žalobu kvůli dobývacímu prostoru Uherský Ostroh

11.08.2022 21:35 | Tisková zpráva

Rada Jihomoravského kraje dnes (10. srpna 2022) schválila žalobu proti rozhodnutí Českého báňského úřadu (ČBÚ), kterým bylo změněno rozhodnutí Obvodního báňského úřadu (OBÚ) o stanovení dobývacího prostoru Uherský Ostroh.

Jihomoravský kraj podá žalobu kvůli dobývacímu prostoru Uherský Ostroh
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Kraj nesouhlasí s rozhodnutím ČBÚ i OBÚ, protože předmětný záměr těžby štěrkopísku v Uherském Ostrohu bude mít jednoznačně negativní vliv na blízký vodní zdroj Bzenec-komplex.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Ochrana vodárenského zdroje u Uherského Ostrohu má pro Jihomoravský kraj nejvyšší prioritu. Jedná se o jeden z největších vodárenských zdrojů v České republice zásobující cca 140 tisíc obyvatel Jihomoravského regionu. V případě stanovení dobývacího prostoru se jedná o vysoce závažný zásah do území, kdy už rozhodnutí ČBÚ a OBÚ znamená možnost využití území k těžbě, a to jednoznačně ve prospěch těžařské společnosti, kdy je přitom reálná hrozba nevratného poškození či ohrožení vodního zdroje.

„Za současné situace, kdy se vzhledem k nedostatku vody zvyšuje význam každého stávajícího zdroje, není možné přehlížet důvodné obavy a námitky kvůli soukromému zájmu na těžbě,” dodává náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec.

„Jihomoravský kraj nesouhlasí s odůvodněním rozhodnutí odvolacího orgánu a považuje toto odůvodnění za nedostatečné. Odvolací orgán v rámci odvolacího řízení zvýhodnil těžbu štěrkopísku, která je jednoznačně podnikatelským zájmem jednotlivce. Jihomoravský kraj se s tímto názorem odvolacího orgánu neztotožňuje. Naší prioritou je ochrana vodních zdrojů pro obyvatele Jihomoravského kraje,“ uzavírá Dubec, který je pověřen jednat jménem Jihomoravského kraje v soudním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…