KHS Jihočeského kraje: Na Strakonicku a Písecku startuje studie, zjišťující přítomnost protilátek SARS-CoV-2

03.05.2020 22:02

Jihočeský kraj připravil společně s Nemocnicí Strakonice, Nemocnicí Písek, KHS Jč. kraje a společností OIG Power průřezovou srovnávací studii séroprevalence, tedy přítomnosti protilátek SARS-CoV-2 u běžné populace občanů Strakonicka a Písecka a mezi profesními skupinami z první linie boje proti koronaviru - mezi hasiči, zdravotníky, policisty, pokladními či řidiči z povolání a dalšími profesemi.

KHS Jihočeského kraje: Na Strakonicku a Písecku startuje studie, zjišťující přítomnost protilátek SARS-CoV-2
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„Je to velmi dobrá zpráva pro Jihočechy: Podařilo se nám v krátké době spojit síly a společně zorganizovat regionální studii, kterou vnímám jako logické pokračování našeho boje s koronavirem. Chtěla bych poděkovat všem, kteří nad rámec svých denních povinností při řešení epidemie našli sílu a připravili reprezentativní výzkum, který nám pomůže lépe poznat dopady infekce přímo mezi občany našeho kraje včetně těch v první linii,“ hodnotí start studie jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

V každém z obou okresů bude v období mezi 4. a 15. květnem otestováno tisíc dobrovolníků, kteří se mohli přihlásit prostřednictvím webových portálů nemocnic (www.nemst.cz pro Strakonicko a www.nempi.cz pro Písecko) a počkat, zda je zpracovatelé v souladu s designem studie vyberou, osloví a naplánují termín. Pro studii jsou totiž potřeba zástupci konkrétních profesních i věkových skupin.

„Pro nás epidemiology je důležité poznat, jaká je přítomnost přirozeně získané imunity v populaci. Od toho se odvíjejí kroky, které musíme učinit pro to, aby onemocnění mělo řízený průběh a mohli jsme je marginalizovat, ne zbytečně zatěžovat populaci promořováním nemocí, o níž zatím víme tak málo. Proto potřebujeme získávat informace a data a proto jsme se podíleli na designu této první regionální studie, která nám přinese řadu validních zjištění,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Studie zjišťuje situaci v jihočeských okresech s nejnižším a nejvyšším relativním výskytem pozitivity, i když k okresu Strakonice, který dlouhodobě vykazoval nejvyšší výskyt v přepočtu na počet obyvatel, se v relativních číslech postupně dotáhlo i Prachaticko.

„Do studie je zapojeno 2000 osob, jejich pečlivý výběr byl proveden na základě demografických dat tak, aby studie co nejvíce statisticky odpovídala realitě. Děkujeme proto občanům našeho okresu a sousedního Písecka, kteří se prakticky obratem přihlásili, za spolupráci. Bez vás by to nešlo,“ konstatuje ředitel Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala.

„Zájem o studii ze strany veřejnosti je obrovský. Důležitým aspektem designu séroprevalenční studie je ale i to, že se cíleně zaměřuje vedle běžné populace na profesní skupiny z první linie, tedy na zdravotníky a záchranáře, hasiče, policisty, řidiče z povolání nebo pokladní z obchodů,“ doplňuje ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

„Chtěla bych v této souvislosti poděkovat za zapojení a pomoc i zástupcům Armády ČR a brigádnímu generálovi Petrovi Procházkovi, s nimiž začínáme spolupracovat a kteří poskytli zdravotnický personál pro odběr profesních skupin,“ uvedl ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

„Myslím, že lidé z jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje odvedli a odvádějí svou práci s maximálním nasazením. Jsem proto rád, že tuto studii můžeme brát jako důležitou formu péče o jejich zdraví i jako poděkování,“ zdůraznil ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.

Odběr žilní krve pro profesní skupiny se uskuteční v úterý 5. května ve Strakonicích a ve čtvrtek 7. května v Písku, termíny pro ostatní zájemce ve věku mezi 5 – 89 lety, kteří nesmí mít v době odběru žádné příznaky onemocnění, si řídí a domlouvají ve svých okresech samy nemocnice.

Na místě bude zájemcům o vyšetření změřena teplota, získají bližší informace o projektu, vyplní dotazník, informovaný souhlas a souhlas se zpracováním osobních údajů. Dále jim bude proveden odběr žilní krve, který umožní provedení standardizovaných sérologických testů pro stanovení protilátek IgA a IgG proti koronaviru metodou ELISA. Tento postup má v porovnání s jinými postupy detekce protilátek výrazně vyšší validitu, jeho výsledky jsou spolehlivější. Krev budou odebírat zdravotní sestry a bude zpracována v laboratořích Nemocnici Písek a.s. a Nemocnici Strakonice a.s. Výsledky by se měli účastníci studie dozvědět telefonicky do dvou týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…