Klaudiánova nemocnice má vlastní kýlní centrum

25.01.2022 9:15 | Tisková zpráva

Operace kýly je nejčastější chirurgickou operací. V očích veřejnosti je vnímána jako jednoduchá a běžná, přesto mohou vzniknout nepříjemné komplikace.

Klaudiánova nemocnice má vlastní kýlní centrum
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Klaudiánova nemocnice má nově pro řešení těchto problémů vlastní speciální Kýlní centrum, které funguje jednou týdně a patří pod chirurgické oddělení. 

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Centra pro řešení kýl vznikají jako společná aktivita chirurgických pracovišť v Evropě, která se hlásí k dodržování standardních postupů v diagnostice, léčbě a pooperační péči o pacienty s tímto onemocněním. 

„V těchto centrech se operuje velké množství pacientů s kýlou. Na tyto operace jsou vyčlenění lékaři, kteří se zabývají hlavně problematikou kýl. Používají nejnovější dostupné materiály a standardy léčby na základech vědecky ověřených doporučení vypracovaných Evropskou kýlní společností. V konečném důsledku má léčba a sledování pacientů v kýlní poradně výhodu ve snižování počtu komplikací, zlepšení kosmetického efektu, menších bolestí a tím i rychlejšího návratu do běžného života,“ vysvětluje lékař Kýlního centra Klaudiánovy nemocnice Matěj Glomba.

Pokud mají lidé podezření na kýlu, mohou se objednat bez doporučení praktického lékaře přímo do kýlní poradny  na telefonním čísle 326 742 106. 

Ambulance funguje jednou týdně a vždy je přítomný zkušený herniolog (lékař se specializací na kýly). Při náhle vzniklých obtížích, jako jsou například náhlé zvětšení kýly, bolest v místě kýly spojená se zástavou odchodu větrů a stolice, lze navštívit i urgentní příjem pacientů.

Vyšetření kýly je zcela nebolestivé, obvykle trvá 10 až 15 minut. V nutných případech je doplněno ultrazvukovým či CT vyšetřením. 

„Poté podle nálezu a výsledků vyšetření doporučíme pacientovi nejvhodnější řešení jeho obtíží, obvykle typ operačního výkonu. Pooperační pobyt v nemocnici, obvykle v rozmezí 3 až 7 dnů, závisí na typu kýly a provedené operaci. Výjimkou není propuštění nemocného domů první pooperační den,“ popisuje lékař Glomba. 

Stehy jsou pacientovi následně odstraněny cca 10. den po operaci, omezení fyzické zátěže odborníci doporučují po dobu 6 až 8 týdnů. K odlehčení tlaku na břišní stěnu se v určitých případech doporučuje užívání kýlního pásu. Pacienty po operaci kýly lékaři standardně sledují v intervalu šest týdnů a šest a dvanáct měsíců po výkonu. Po náročných výkonech dokonce i déle.

V mladoboleslavské nemocnici provedou ročně přibližně 350 operací kýl u pacientů všech věkových kategorií. U dětí to bývají často takzvané kýly vrozené. „Dětské kýly operujeme u dětí od tří let, mladší děti by měly vyhledat specializované pracoviště dětské chirurgie,“ dodává Glomba. 

Dle četnosti je nejčastější tříselná kýla (75 %), která se vyskytuje více u mužů. Dále kýla pupeční (10 %) a kýla v jizvě (10 %).  Postupně se zvětšuje skupina pacientů s kýlou v jizvě po předchozích operacích, vzhledem k zvyšující se prooperovanosti populace obecně. 

Obvyklá čekací doba na operaci je maximálně osm týdnů. Operace je přitom až na výjimky, kdy pacient není schopen tuto operaci podstoupit, neodkladná, protože kýla sama nezmizí.

Operace kýly spočívá v navrácení útrob zpátky do dutiny břišní a uzavření oslabeného místa stěny břišní. Toto místo lze dle potřeby ještě posílit vložením síťky (záplaty). 

„Tyto operace provádíme jak klasicky, tak i laparoskopicky. Existuje mnoho rozdílných metod klasické i laparoskopické operace kýly a trendem dnešní doby je vybrat operaci nejvhodnější pro daného pacienta - tzv. ušít pacientovi na míru. Na našem pracovišti již mnoho let s úspěchem používáme laparoskopickou metodu operace tříselné kýly TEP. Jedná se o operaci kýly, kdy se operuje zcela mino břišní dutiny, čím se snižuje četnost výskytu srůstů po operaci a pooperační bolestivost. Zavádíme nové moderní techniky i pro operace kýl v jizvě a obrovských břišních kýl – jedná se hlavně o komponent separační operace. Ty se podle typu a velikosti kýly provádí klasickou i laparoskopickou metodou,“ dodává lékař.

Klaudiánova nemocnice v minulosti pořádala dvakrát do roka velmi oblíbené Kýlní dny, kdy na vyšetření přijeli do Mladé Boleslavi stovky pacientů nejen z místního regionu. Bohužel kvůli epidemiologické situaci se v posledních dvou letech nekonaly. Chirurgické oddělení předpokládá, že až to bude možné, opět bude tato preventivní akce obnovena. Lékaři v rámci této akce vždy ihned k operaci objednali několik pacientů.  

Co je kýla?

Kýla je abnormální vysunutí orgánu dutiny břišní (nejčastěji střeva) oslabenou nebo defektní (neplnohodnotnou) částí stěny břišní, v tomto místě se jeví kýla jako elastické vyklenutí v podkoží. 

Oslabení břišní stěny může být fyziologické (vrozené) či získané, například jizva po operaci. 

Ačkoli je většina kýl ze začátku neškodná a obtěžuje pouze kosmeticky, u všech kýl je riziko možného uskřinutí. Jedná se o závažný, často život ohrožující stav, kdy je orgán, který je součástí kýly - nejčastěji střevní klička, utlačen a tím je zamezeno jeho prokrvení a dochází k jeho odumření. Tento stav vyžaduje okamžitou operaci a je často nutné odstranění odumřelé části střeva, někdy i vytvoření střevního vývodu. 

Riziko vzniku komplikací po neodkladné operaci pro uskřinutou kýlu je daleko vyšší než u plánované operace, kde obvykle není nutné zasahovat do orgánů v dutině břišní. 

Zbavit se kýly lze pouze operací. Neoperační léčba - nošení kýlního pásu - kýlu nevyléčí a s narůstajícím čase stoupá riziko komplikací. Nošení kýlního pásu je vyhrazeno pouze u pacientů, kteří nejsou schopni podstoupit operaci ze zdravotních důvodů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…