Komora daňových poradců: Ústavní soud dal za pravdu léta uplatňované připomínce Komory

28.11.2019 12:46

Komora daňových poradců již roky uplatňuje námitku, že není možné, aby obsah povinného formuláře k podávání daňového přiznání nebyl stanoven zákonným předpisem.

Komora daňových poradců: Ústavní soud dal za pravdu léta uplatňované připomínce Komory
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Vedoucí Sekce správa daní a poplatků, Tomáš Hajdušek, k tomu dodává: „Dlouhodobě upozorňujeme Ministerstvo financí, že obsah daňových formulářů by měl být stanoven vyhláškou. Naposledy jsme tuto připomínku uplatnili v rámci aktuální novely Daňového řádu, která je v tuto chvíli projednávána Poslaneckou sněmovnou. Ministerstvo financí tuto připomínku neustále odmítá. Dnes nám však dal ve svém nálezu za pravdu Ústavní soud, který v zásadě argumentuje obdobně jako Komora.“

Jestliže je formulář k podávání daňového přiznání závazný pod sankcí, není ústavně konformní, aby jeho struktura a obsah nebyly stanoveny právním předpisem. Fakticky se totiž jedná o stanovení povinnosti širokému okruhu daňových subjektů. „Na tento problém jsme již dříve upozorňovali v souvislosti s nálezem Ústavního soudu k problematice kontrolních hlášení,“ doplňuje Jiří Nesrovnal, člen Prezidia Komory daňových poradců a vedoucí Sekce dani z příjmu právnických osob.

Komora daňových poradců nepovažuje za šťastné, že v návrhu zákona o právu na digitální služby je zakotveno, že formulář by měl být závazný po jeho zveřejnění na internetových stránkách příslušného úřadu. Takto navrhovaná úprava je v rozporu s předmětným nálezem. Doufáme, že tato chyba bude odstraněna při projednávání předmětné normy v Senátu PČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…