Kraj Vysočina: Za pravidelnou cestu do práce na kole dostali nová kola

22.07.2019 10:57

Tečkou za letošním ročníkem výzvy Do práce na kole bylo předání nových kol vylosovaným výhercům z jednotlivých účastnických měst na Vysočině. V sídle Kraje Vysočina v Jihlavě je včera pěti majitelům předala náměstkyně hejtmana Jana Fischerová.

Kraj Vysočina: Za pravidelnou cestu do práce na kole dostali nová kola
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Kraj tímto způsobem podporuje celorepublikovou květnovou kampaň na podporu čisté mobility už čtvrtým rokem. „V našem kraji se zájemci mohli zapojit tradičně v Jihlavě, Třebíči, Žďáře nad Sázavou a poprvé také v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově. Počet účastníků v letošním roce přesáhl tisícovku,“ informovala Jana Fischerová. Všichni nadšenci, ať již na kole nebo pěšky, našlapali v rámci cest do práce a z práce celkem přes 177 000 km. Do slosování o trekingová kola se pak dostali účastníci, kterým se podařilo dosáhnout individuální pravidelnosti alespoň 66 %. Nová kola od Kraje Vysočina vyhrála Magda Vlnasová (Jihlava), Jiří Cízl (Třebíč), Petr Maša (Žďár nad Sázavou), Miroslav Joska (Havlíčkův Brod) a František Bína (Pelhřimov).

Podle letošních statistik přilákal 9. ročník výzvy Do práce na kole k dopravě na vlastní pohon celorepublikově 19 576 účastníků z více než 45 měst, z 2 737 firem a institucí. Soutěžní 2 až 5členné týmy se v rámci měsíce května snažily dosáhnout maximální pravidelnosti při využití bezmotorové dopravy při svých cestách do práce. „A právě týmový charakter soutěže je i jedním z motivačních faktorů pro účastníky, z akce se stává v mnoha firmách určitá forma teambuildingu. Z průzkumů mezi účastníky pak vyplývá rovněž pozitivní zjištění, že velká část účastníků zůstává i po ukončení květnové soutěže u dopravy na kole nebo pěšky,“ popisuje přínosy kampaně krajský cyklokoordinátor Petr Stejskal.

Snaha o individuální změnu přístupu k městské mobilitě je hlavním cílem kampaně v podobě soutěže. Pomocí svého profilu si účastníci evidují cesty, které v rámci svého pracovního kalendáře absolvovali do práce na kole nebo pěšky. „Přestože hlavním smyslem výzvy je především pravidelnost dojížďky, pro zajímavost zveřejňujeme i výsledky výkonnostní, které si účastníci do profilu zapisují přes mobilní aplikace.  Například v Jihlavě, která se opakovaně umisťuje jako nejúspěšnější účastnické krajské město v přepočtu registrovaných účastníků na počet obyvatel, našlapal v deštivém květnu nejvýkonnější muž Josef Vítů bezmála 1 400 km a nejvýkonnější žena Renata Krupičková více než 1 200 kilometrů.

Motto letošního ročníku bylo „Homo cykliens“, tedy nový druh člověka, který má možnost a je ochoten změnit svůj přístup a svým malým dílem přispět nejen k menší zátěži životního prostředí, ale i ulevit městu od individuální automobilové dopravy. Město příjemnější pro život, podpora vlastního zdraví a kondice a z toho vyplývající dobrá nálada spojuje účastníky již tradiční akce Do práce na kole. Účastníci měli také možnost díky lokálním organizátorům a podpoře partnerů získat zdarma účastnické tričko. A právě oblíbená trika, každý rok s jiným originálním motivem, po skončení samotné soutěže v ulicích dál propagují kampaň a soutěž Do práce na kole. Už nyní organizátoři připravují další ročník této oblíbené akce, která se uskuteční příští rok opět v průběhu měsíce května. Další informace naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…