Kraj Vysočina podpoří druhovou pestrost lesních porostů

24.02.2019 17:06

Tento týden se v sídle Kraje Vysočina uskutečnil seminář, zaměřený na problematiku přetrvávající kůrovcové kalamity a možnosti poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích, který byl určen pro vlastníky lesů, odborné lesní hospodáře, státní správu lesů i širokou veřejnost. Na semináři vystoupili zástupci Krajského úřadu Kraje Vysočina, Mendelovy univerzity v Brně, Lesní ochranné služby a Ministerstva zemědělství.

Kraj Vysočina podpoří druhovou pestrost lesních porostů
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Odborný seminář zahájil Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí, který komentoval alespoň část aktivit kraje, kterými se snaží napomáhat vlastníkům lesa v tomto pro ně nelehkém období.

Přednáška profesora Otakara Holušy z Mendlovy Univerzity v Brně byla zaměřena především na příčiny kůrovcové kalamity a na budoucí dřevinnou skladbu lesů na Vysočině. Během této přednášky bylo zdůrazněno, že příčinami současné kůrovcové kalamity jsou zejména sucho, a to v kombinaci s dřevinnou skladbou současných lesních porostů. Současné lesy na Vysočině jsou totiž tvořeny převážně smrkem ztepilým, který na značné části Vysočiny není stanovištně vhodnou dřevinou. Je tedy nutné, aby vlastníci lesů při obnově napadených lesních porostů vycházeli především z přírodních podmínek konkrétních obnovovaných lokalit a v souvislosti s tím volili stanovištně nejvhodnější druhy lesních dřevin tak, aby vznikaly nové porosty s pestrou druhovou skladbou se zastoupením smrku ztepilého do 50 %, kdy smrk může dočasně plnit funkci „výplňové“ dřeviny.

Pozornost byla v programu dále věnována možnostem poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích, a to jak z rozpočtu kraje, tak i státního rozpočtu. Ze státního rozpočtu jsou vlastníky lesa nejčastěji využívané dotační tituly na zalesňování holin sazenicemi, využívání ekologicky šetrných technologii. Pro letošní rok to zcela jistě budou i nově podporovaná opatření proti kůrovci – asanace kůrovcového dříví a další.

Kraj Vysočina bude nadále pomáhat vlastníkům lesů v boji proti kůrovci. V současné době připravil program na podporu hospodaření v lesích z Fondu Vysočina, o kterou je možné žádost od 1. března 2019. Ta je zaměřena zejména na podporu činností sledujících se vznikem lesů s pestřejší druhovou skladbou. Patří k nim zejména zřizování oplocenek, výsadba a ochrana poloodrostků a odrostků a opakovaná výchova lesních porostů. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…