Královéhradecký kraj: Rozšíření poskytování sociálních služeb, v Roudničce je hotovo

08.09.2023 19:02 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj dokončil výstavbu domova pro osoby se zdravotním postižením v lokalitě Roudnička, místní části města Hradce Králové. Za nové zařízení celkem pro 18 klientů kraj zaplatil 80 milionů korun včetně DPH, z čehož 54 milionů pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

Královéhradecký kraj: Rozšíření poskytování sociálních služeb, v Roudničce je hotovo
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Nový domov budou především využívat klienti s bydlištěm nebo trvalou vazbou na tuto hradeckou lokalitu. Mě osobně velice těší, že jsme jim tak umožnili vrátit se zpět do míst, kde například bydleli nebo je dobře znají a mají rádi. Každý z nás má právo na důstojné podmínky k životu, a proto se snažíme sociální služby směřovat tak, abychom starším lidem dokázali co nejlépe přiblížit jejich domácí prostředí, ve kterém již kvůli svým zdravotním obtížím nemohou zůstat a jsou plně odkázáni na pomoc druhých,“ řekl hejtman Martin Červíček. 

Zařízení se nachází v klidné a zelené části Hradce Králové nazvané Roudnička a jeho provozovatelem je krajská příspěvková organizace Domov Dědina se sídlem v Opočně. Sociální službu i zdravotní péči, kterou je možné zajistit mimo prostor zdravotnických zařízení, zde budou mít osoby s mentálním postižením s případnou přidruženou tělesnou vadou, a to v komunitní formě.

„V Roudničce se jedná o tři samostatné domácnosti každá pro šest klientů, kterým nabízíme moderní a pohodlné ubytování, kvalitní péči, služby a rozmanité aktivity co nejvíce podobné běžným domácnostem. Obyvatelé domova budou mít k dispozici převážně jednolůžkové ložnice, vlastní kuchyň, obývací pokoj s jídelním koutem, společenskou místnost a hygienické zázemí. Po celých 24 hodin se ale o ně bude starat personál, který má v každém bytě k dispozici mobilní sprchový systém, umožňující koupání klientů přímo na lůžku,“ vysvětluje náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast. Všechny pokoje uživatelů jsou vybaveny polohovatelnými lůžky a ty v přízemí mají přístup do venkovních prostor s relaxační zahradou. Klienti v rámci poskytování zdravotnických služeb využijí i místnosti umístěné v suterénu pro rehabilitace, masáže či magnetoterapie apod. Pro přepravu nechodících klientů poslouží výtah o velikosti jednoho lůžka. Součástí podzemních prostor je také prádelna, sušárna a sklad.

Výstavbou pobytové sociální služby v Roudničce pomohlo vedení Královéhradeckého kraje lidem se zdravotním postižením a bydlištěm či vazbami v okolí Hradce Králové. Zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou potřebné podpory na Hradecku totiž doposud chybělo.

„Za stavební práce, které v Roudničce začaly v lednu 2022 demolicí místní budovy bývalého okresního výboru, a za kompletní vybavení nového objektu jsme zaplatili necelých 79,4 milionu korun, kdy 54 milionů pokryla dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR,“ ukončuje první náměstek hejtmana Pavel Bulíček za gesci investic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…