Královéhradecký kraj cílí na udržitelný cestovní ruch

28.12.2023 20:41 | Tisková zpráva

Kraj cílí na udržitelný cestovní ruch. Vyhlásí nový dotační program na rozvoj turistické infrastruktury i rozložení návštěvnosti největších turistických cílů.

Královéhradecký kraj cílí na udržitelný cestovní ruch
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Obce či například turistická informační centra a oblastní destinační společností budou mít v příštím roce možnost žádat o dotační prostředky na rozvoj naučných a turistických stezek, rozložení sezónní návštěvnosti a nabídky k návštěvě méně známých turistických cílů.  Za tímto účelem Královéhradecký kraj vyhlásí nový dotační program Podpora rozvoje udržitelného cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji s finanční alokací ve výši dvou milionů korun.

„Nadměrná sezónní turistika zatěžuje lokality našeho regionu jako je Adršpach, Prachovské skály či Krkonoše a přináší s sebou negativní dopady. Naším cílem je zajistit potřebnou infrastrukturu a další investice pro rozvoj takových forem cestování, které jsou šetrné vůči životnímu prostředí, minimalizují negativní dopady turistiky, chrání přírodní a kulturní dědictví i místní rozmanitost,“ vysvětlila náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu.

Žadatelé tak budou moci čerpat dotační prostředky na terénní úpravy stezek a turistických tras včetně přístupových cest či lávek a také o prvky doprovodné infrastruktury v těsné blízkosti tras a turistických cílů, jako jsou zábradlí, informační tabule, odpadkové koše na tříděný odpad, toalety, lavičky, útulny, přístřešky a podobně. Některé naučné stezky v kraji jsou již v takovém stavu, že je u nich zapotřebí rekonstrukce.

Dále kraj podpoří informační systémy o počtu volných parkovacích míst u turistických cílů, online rezervační systémy, provoz minibusů a vláčků ze záchytných parkovišť, kampaně propagující šetrné dopravní prostředky, sčítače návštěvníků, monitoringy návštěvnosti či průzkumů, turnikety, vstupní branky a podobná zařízení pro regulaci a sledování návštěvnosti na turisticky exponovaných místech.

Jednou z dalších podporovaných oblastí je vodácká turistika, která má v regionu potenciál dalšího rozvoje a je v souladu s principy udržitelného cestovního ruchu. Kraj přispěje na budování přístupových mol a schodů, informačních tabulí, záchranných zařízení, edukačních tabulí, jak by se měli vodáci chovat například v místech s potenciálním ohrožením některých druhů rostlin a živočichů, toalet, odpočívadel, převlékáren či odpadkových košů. Příspěvek mohou žadatelé dostat i na projektovou dokumentaci k připravované vodácké infrastruktuře.

O příspěvky v rámci nového dotačního programu bude možné žádat od 11. ledna 2024 prostřednictvím krajského dotačního portálu dotace.khk.cz. Podpořené projekty budou muset být realizované do konce listopadu 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…