Lesy ČR: V přeshraničním projektu spolupracují čeští a slovenští lesníci

24.04.2018 12:38

Oživení horských luk a sledování významných lučních a lesních biotopů je cílem společného československého projektu, na kterém se ve Strážovských vrších v Bílých Karpatech podílí státní podniky Lesy České republiky a Lesy Slovenskej republiky. Na projekt realizovaný v letech 2018 a 2019 za více než 775 tisíc EUR přispívá Evropská unie bezmála 659 tisíci EUR.

Lesy ČR: V přeshraničním projektu spolupracují  čeští a slovenští lesníci
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Na zlepšení životního prostředí je zaměřený přeshraniční projekt „Společně za posílení a ochranu biodiverzity v Strážovských vrších v Bilých Karpatech“. Obnovou, zachováním a ochranou biologické rozmanitosti neboli biodiverzity se zabývají na Lesní správě v Luhačovicích a na Slovensku kolegové z Odštěpného závodu Trenčín. Jde jim o zachování druhů a biotopů v oblasti Vlárského průsmyku na území Zlínského a Trenčianského kraje a dále také v Strážovských vrších v katastrálních územích Kšinná, Uhrovec a Omastiná.

„Vysadíme jedli a dub a změníme tak druhovou skladbu lesních porostů. Společně obnovujeme a zachováváme horské luční biotopy a odstraňujeme nevhodnou vegetaci,“ uvedl Martin Hromádka, specialista ochrany přírody Lesů ČR. Lesníci vysadí také plodonosné, ovocné i méně časté nehospodářské dřeviny. Mladé lesní porosty, zejména dřeviny přimíšené a vtroušené, například javory, jilmy, jedle, ale i buky, lesníci chrání proti ohryzu a loupání zvěří.

„Vybudují se také nádrže, které zadrží vodu v krajině, a postaví se přikrmovací zařízení pro zvěř,“ uvedl Martin Pavlíček, ředitel krajského ředitelství Lesů ČR ve Zlíně. Projekt je spojený i s monitoringem savců a lučních společenstev. Na přeshraničním chodníku budou o projektu informovat tabule, na exkurzích a konferencích se setkají odborníci i laici.

Projekt dostal pracovní název Biodiverzita SK-CZ. Celkové výdaje projektu jsou rozpočtovány ve výši 775 239,66 EUR, z toho v poměru vedoucí partner 60% (Lesy SR) a Lesy ČR 40%. Celková finanční podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj činí 658 953,70 EUR, což je 85% z celkového rozpočtu projektu. Spolufinancování ze zdrojů státního rozpočtu je možné pouze u slovenských partnerů v celkové výši 23 200,99 EUR a vlastní zdroje žadatelů činí celkem 93 084,97 EUR (46 402,01 EUR Lesy SR a 46 682,96 EUR Lesy ČR).

Projekt je realizován z programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česká republika, spolufinancovaný fondem regionálního rozvoje, prioritní osy Kvalitní životní prostředí, investiční priority č. 4 – Ochrana a obnova biologické diverzity a půdy a podpory ekosystémových služeb včetně sítě Natura 2000 a zelených infrastruktur, specifický cíl 2.2 – Ochrana biodiverzity přeshraničního území prostřednictvím spolupráce v oblasti ochrany a koordinovaného řízení přírodně významných území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…