Liberecký kraj zvýší částku na podporu rozvoje měst a obcí. Celkem 27 milionů

22.04.2022 9:02 | Tisková zpráva

Zvýšení částky, která bude rozdělena mezi obce a svazky obcí v rámci rozvojového Programu obnovy venkova, schválili na svém zasedání krajští radní. Záměr musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Liberecký kraj zvýší částku na podporu rozvoje měst a obcí. Celkem 27 milionů
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Původně mělo na různé projekty putovat 25,2 milionu korun s tím, že pro obce bylo vyčleněno dvacet milionů a pro dobrovolné svazky obcí 5,2 milionu korun,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Díky penězům, které se podařilo ušetřit z vyúčtovaných projektů z předchozího roku, byla rezerva programu navýšena o 1.665.500 korun. Celková výše částky tak činí 26.864.971,20 korun.

Obce si rozdělí 21.145.671,20 korun. Díky těmto penězům se tak například dočkají nového chodníku ve Zdislavě, opravy silnic v Krásném Lese, rekonstrukce střechy na mateřské škole v Provodíně, vybudování veřejného osvětlení v Nové Vsi nad Popelkou či revitalizace zeleně na hřbitově v Proseči pod Ještědem.

Dobrovolné svazky obcí si rozdělí 5.719.000 korun. Využijí je kupříkladu na poradenství v oblasti regionálního rozvoje, jako to bude v mikroregionech Frýdlantsko a Podkozákovsko a v případě Svazku obcí Novoborska, anebo třeba na pořízení automobilu s vysokozdvižnou plošinou pro Mikroregion Tábor.

„Celkem se sešla stovka žádostí. U svazků obcí získalo podporu všech dvanáct, u jednotlivých obcí je situace taková, že 71 žádostí obdrží podporu v požadované výši, pět ve zkrácené a 12 žádostí obcí se příspěvku nedočká z důvodu nedostatku financí v programu nebo nízkého bodového hodnocení,“ doplnil Ulvr.

Výše částky, která letos podpoří jednotlivé projekty, signalizuje po nedávném covidovém útlumu pozvolný návrat k obvyklým poměrům a jejich stabilizaci. „V roce 2018 jsme rozdělili přes 28 milionů korun, rok nato to bylo nejvíc v historii kraje – přes 29 milionů. Roku 2020 však příspěvek kvůli restrikcím přijatým k udržení vyrovnaného krajského rozpočtu v souvislosti s koronavirovou pandemií představoval pouze 20 milionů. Vloni to bylo 27,2 milionu a jsem rád, že nyní, kdy po navýšení činí výše částky 26,8 milionu korun, opět můžeme obcím pomáhat v podstatě téměř stejně tak, jak tomu bylo v uplynulých letech,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

V rámci Programu obnovy venkova lze žádat například o příspěvky na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, komplexní úpravu návsí, náměstí, dále na obnovu a zřizování veřejné zeleně – parky, aleje, sady, opravu a výstavbu komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy, parkovišť a zpevněných ploch, projekty na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice, integrované projekty venkovských mikroregionů a obnovu válečných hrobů. Z programu lze získat dotaci ve výši 30–70 % celkových nákladů na projekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…