Lidé se podívali do dvou muzeí Vojenského historického ústavu

15.06.2015 9:36

Desítky tisíc zájemců opět proudily muzejními institucemi v sobotu 13. června po celém hlavním městě během Pražské muzejní noci. Mnozí z nich zamířili i do dvou muzeí Vojenského historického ústavu: Armádního muzea Žižkov a do Leteckého muzea Kbely. Obě muzea nabídly divákům ukázky vojenské techniky a další speciální program, včetně vernisáže výstavy The Wingmen - Muži na křídlech.

Lidé se podívali do dvou muzeí Vojenského historického ústavu
Foto: VHÚ
Popisek: Vojenský historický ústav, logo

Odpolední silné bouřky, které přecházely přes většinu oblastí Čech, se v podvečerních a večerních hodinách přesunuly mimo území hlavního města, a tak mohl program v Leteckém muzeu Kbely probíhat i na venkovní letištní ploše. Bohužel ale musely být kvůli nepřízni počasí zrušeny lety letadel JAS-39 Gripen a MiG-15. Před zraky diváků se do vzduchu ale vznesly další stroje: například přepravní letoun CASA, létaly i historické Aero C-104 nebo Trenér, ale také americký letoun North American T-28 Trojan z počátku padesátých let.

Na letištní ploše také stálo připraveno letadlo Aero L-159 Alca, které se zhruba po deváté hodině večerní vzneslo a diváci tak mohli vidět jeho start a odlet na domovskou základnu.

Skutečně atraktivní byl seskok parašutistů, příslušníků Armády České republiky, z vrtulníku Mi-17. Čtyři parašutisté ve vzduchu ladně kroužili, aby se po desítkách sekund snesli přímo před diváky na travnatou část letištní plochy.

Výstava Muži na křídlech

Významným bodem Pražské muzejní noci v Leteckém muzeu Kbely byla i vernisáž výstavy THE WINGMEN – Muži na křídlech. Vernisáže se zúčastnil velvyslanec státu Izrael Gary Koren a autorka fotografií Pavlína Schultz. Společně s nimi zahájil výstavu ředitel Vojenského historického ústavu Praha, plukovník Aleš Knížek.

Výstava představuje veřejnosti devět mužů židovské národnosti, kteří z někdejšího Československa ke konci čtyřicátých let odešli na pomoc Izraeli a přispěli tak k uhájení jeho existence. Ve svých profesích byli ve své nové vlasti většinou velmi úspěšní a přispěli k posílení bezpečnosti Izraele a k rozvoji ekonomiky a vědy. Vedle Pavlíny Schultz, která je autorkou fotografických portrétů československých pilotů a leteckých mechaniků ve službách Státu Izrael, se na expozici podílela i Irena Kalhousová, která připravila biografické textové portréty dotyčných osobností.

Zájem diváků přitahovaly nejen letadla stojící na ploše kbelského letiště, ale také vozidla pozemní techniky Armády České republiky. K vidění byla houfnice DANA, vozidla IVECO či Land rover Kajman ze 4. brigády rychlého nasazení.

Nemalé množství diváků využilo i možnost podívat se do kabin některých letadel a vrtulníků, stejně tak se zájmem naslouchali odbornému výkladu o historii stíhacího letounu MiG-23, který poskytoval bývalý pilot tohoto stroje, mjr. v. v. Josef Tomek. „Na MiGu-23 jsem létal v letech 1985 až 1996,“ vzpomínal bývalý vojenský pilot. „Předtím jsem vyzkoušel Su-7, to bylo na počátku osmdesátých let, ale přechod na Migy byl skutečnou změnou. To letadlo bylo velmi dobré, především z hlediska motoru, jen jste museli dávat pozor při přistání. Létal jsem na verzi BN, tedy bombardovací, jednou jsme dokonce letěli na cvičení do NDR, kde jsme zasahovali cíle na moři.“

Filmy s vojenskou a leteckou tematikou

Ve velkém kbelském hangáru se v leteckém kině promítaly filmy s vojenskou a leteckou tematikou ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha „Cíl svoboda“ a „Nepokořená křídla“. Na prostranství vedle hangárů proběhla také atraktivní i zábavná ukázka práce se služebními psy, a to z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. Stejně tak si mohli diváci prohlédnout i dravce ze Stanice biologické ochrany - SBiOL 24. zDL. Výklad o práci dravců při ochraně letiště musel svojí obsahovou komplexností určitě zaujmout všechny naslouchající. 

V hangáru věnovaném období druhé světové války se představili i členové Klubu vojenské historie 276th SQDN (reenacted) RAF, a stejně tak členové Klubu vojenské historie KVH Sky Riders.

Muzejní noc na Žižkově

Velké množství diváků také proudilo od sedmé hodiny večerní do Armádního muzea Žižkov. Už samotný příchod k muzeu mnohé návštěvníky překvapil – mohli si prohlédnout a v některých případech i „prolézt“ historická vozidla z druhé světové války, z americké armády. Šlo o vybraná vozidla KVH 16 obrněné divize US Army. Stejně tak většina především dětských diváků neodolala a sedla si do útrob vozidla humvee  (HMMWV), které stálo na vnitřním nádvoří muzea.

Na nádvoří také probíhaly různé soutěže, byla zde umístěna airsoftová střelnice a střelnice ze vzduchových zbraní.

Skutečné zbraně si mohli návštěvníci prohlížet i vzít do ruky uvnitř muzea, kde jim byli k dispozici i odborní pracovníci VHÚ. Vedle historických zbraní zde byly k dispozici i zbraně poskytnuté Českou zbrojovkou a.s.

Návštěvníci také procházeli jednotlivými sály celého muzea, stálými expozicemi věnovanými období od první světové války až do konce čtyřicátých let. Pozornosti neušly ani dvě stěžejní výstavy VHÚ: V zákopech první světové války a V ulicích Protektorátu Böhmen und Mähren.

Pražská muzejní noc 2015 byla v muzeích VHÚ ukončena zhruba hodinu po půlnoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…