Lipenským hotelům k absolutní naplněnosti brání chřipková epidemie

07.02.2018 21:37

Se začátkem jarních prázdnin jsou lipenské hotely a penziony, které patří k nejvyhledávanějším v zemi téměř zaplněné. Lokality přímo u lipenské přehrady či v dalších turisticky oblíbených lokalitách Lipenska v okolí Lipna a řeky Vltavy od Stožce až po Rožmberk mají aktuální obsazenost mezi 70-100%, někde zbývají poslední místa. Objednat si skupinový pobyt je již téměř nemožné, ale kvůli aktuální chřipkové epidemii nachlazení hosté své pobyty na poslední chvíli odříkávají. Proto se jednotlivé pokoje ještě sehnat dají.

Lipenským hotelům k absolutní naplněnosti brání chřipková epidemie
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Podle Marty Dlouhé, která je správcem ubytovacích kapacit v infocentru v Lipně nad Vltavou, je v této části Lipenska v tuto dobu standardně úplně plno a jiné to není ani letos. „Dosud lidé jezdili spíše na prodloužené víkendy. Teď už začaly jarní prázdniny a obsazenost v okolí Lipna nad Vltavou je v až 98 procent. Podobné to bude celý měsíc. Sehnat zde ubytování na únor pro větší skupinu už nelze. Volné jsou jednotlivé kapacity,“ uvádí Marta Dlouhá. Radí, aby se zájemci o ubytování dále informovali na informačním středisku, kdyby se nějaké ubytování uvolnilo. „Kvůli chřipce nám teď někteří lidé na poslední chvíli odříkávají svůj pobyt,“ dodává. Plno mají nyní v hotelu Marlin v Nové Peci. „Jako každý rok touto dobou máme úplně plno a to potrvá až do poloviny března. Ze 100% je naše klientela česká,“ uvedl zdejší majitel Michael Trampota.

Podle Dagmar Šubové, ředitelky hotelu České Žleby ve stejnojmenné obci tu mají obsazenost vyšší než 90 procent. Ta se bude v únoru a v březnu odvíjet od toho, jaký region České republiky má jarní prázdniny. „Tento týden tu máme úplně obsazeno. Mají totiž prázdniny v Praze. Další velký nápor máme na přelomu února a března, kdy mají prázdniny ve středočeském kraji. Takže tu máme hosty z Příbrami, Benešova a okolí. Výbornou obsazenost máme i v době kdy jsou prázdniny v Plzeňském kraji a v Budějovicích,“ uvedla Šubová.

K nárůstu počtu hostů došlo meziročně i v Hotelovém Resortu Relax v Dolní Vltavici. „V průběhu jarních prázdnin nám vzroste obsazenost k 80% a to je lepší než loni. U nás je zlepšení patrné zejména v souvislosti s nově vybudovaným moderním a velkým wellness, které jsme loni ještě neměli,“ uvedl ředitel hotelu Michal Švihálek. Z přibližně 80 procent je obsazený známý hotel Maxant ve Frymburku. „To potrvá asi do konce února, pak to zase polevuje. Minulý rok byl u nás silnější a to bude tím, že letos na začátku jarních prázdnin nebylo jezero zamrzlé natolik, aby to nalákalo tolik lidí.“ uvedla Vladislava Semšová, hotel MAXANT, Frymburk.

Lipensko se svojí atraktivní přírodou a unikátně velikou ledovou plochou je v zimních měsících jedním z největších lákadel v zemi. Lidé sem přijíždějí relaxovat ze všech koutů republiky, ale i ze zahraničí a obsazenost vždy souvisí s počasím a s bezpečně zamrzlou plochou jezera. Sněhu je letos dost, dá se v regionu celkem slušně běžkovat ať už je to v okolí Stožce, Nové Pece, nebo horizontech mezi Lipnem a Frymburkem. Sjezdové areály ve Frymburku a v Lipně jsou na návštěvníky také velmi dobře připravené.

„Sice se zatím tolik nebruslí, ale protože dnes v noci bylo mínus dvacet a v dalších dnech budou silné mrazy pokračovat. Dá se očekávat, že síla ledu rychle poroste a že ledová magistrála bude zase tak skvělá jako tomu bylo loni. To pak samozřejmě změní situaci a obsazenost lůžek se bude blížit ke 100%. Proto lidem doporučujeme vše bedlivě sledovat a pro jistotu si rezervovat poslední pokoje hned. I když pak jezero nezamrzne, je tu spoustu možností jak trávit čas. Ať již na Stezce v korunách stromů, nebo na rozhledně Vítkově hrádku odkud se dá pozorovat nejen Lipno, ale i Alpy, milovníci historie si mohou zajít prohlédnout Vyšebrodský klášter nebo nasát atmosféru prastarého Rožmberku. Nudit se tu nemůže nikdo,“ uzavřel Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…