MD ČR: Dnešek je poslední možností pro dokončení registrace vozidel v polopřevodu

30.06.2015 15:07

Čas pro vlastníky vozidel s nedokončenou registrací za pár hodin vyprší. Pokud do dnešního dne lidé nenavštíví úřad a nepodají žádost o registraci svého vozidla, od 1. července končí platnost jejich dokladů a s vozidlem nesmí na silnici.

MD ČR: Dnešek je poslední možností pro dokončení registrace vozidel v polopřevodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Během posledních dvou týdnů motoristé doregistrovali 40 tisíc vozidel, celkem od začátku roku lidé dokončili registraci zhruba 100 tisíc vozidel v polopřevodu. U ostatních příslušné úřady obcí s rozšířenou působností nejprve vyřídí podané žádosti a u vozidel, která zůstala v polopřevodu, postupně vyznačí jejich zánik. To znamená, že už znovu nepůjdou přihlásit. Počet vozidel s nedokončenou registrací k pondělku činil 688 tisíc. Toto číslo ovšem vzhledem k tisícům žádostí o registraci, které úřady přijímají v posledních dnech, ještě poklesne.

„Děkuji za trpělivost lidem, které postihl zvýšený nápor na úřadech. Dík patří také těm úředníkům měst a obcí, kteří se v posledních dnech snažili odbavit co nejvíce motoristů. Na řadě míst kvůli tomu prodloužili pracovní dobu. Opět se ukázalo, že Češi návštěvu úřadu tradičně nechávají až na poslední chvíli,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

V drtivé většině případů se administrativní zánik zřejmě bude týkat vozidel, která již nejsou provozovaná a mnohdy již fakticky neexistují. Pokud někomu takové vozidlo přesto zůstane, nesmí s ním na pozemní komunikaci. V případě, že jde o vrak, musí dodržet pravidla zákona o odpadech a měl by vozidlo ekologicky zlikvidovat. Vracet registrační značky na úřad nemusí.

Může dojít k případům, kdy se budou majitelé auta, které ztratilo technickou způsobilost, snažit takové vozidlo prodat. „Rád bych varoval všechny občany, aby při nákupu vozidel byli pečliví a zkontrolovali si, zda se osoba provozovatele v malém a velkém technickém průkazu neliší,“ doplnil Ťok. Ministerstvo varování před takovou praxí odeslalo také do dalších států Evropské unie.

Administrativní zánik vyznačuje příslušný dopravní odbor obce s rozšířenou působností

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která platí od 1. ledna letošního roku, ukončila praxi takzvaných polopřevodů. Při registraci vozidla již nově není možné, aby někdo auto odhlásil, aniž by nový vlastník vozidlo zároveň nezaregistroval na sebe. Situace, kdy stát u statisíců vozidel neznal jejich aktuálního vlastníka, způsobovala řadu problémů i motoristům. Nebyla totiž zřejmá odpovědnost za konkrétní vozidlo a úřady se mohly obracet na nesprávné adresáty.

Motoristé, kteří vozidlo s nedokončenou registrací provozovali, porušovali už dřívější zákon. U těch vozidel, která se už před začátkem letošního roku nacházela v kategorii v převodu, dostali lidé půl roku navíc, aby mohli vozidlo přihlásit, pokud ho skutečně chtějí provozovat. Toto období nyní skončilo. Lhůta byla stanovena přechodným ustanovením zákona, a není proto možné ji prodlužovat. Vozidlům, která nejsou registrovaná, od 1. července zaniká povinné ručení a ten, kdo ho bude provozovat, se vystavuje i finanční sankci.

Administrativní zánik vyznačuje příslušný dopravní odbor obce s rozšířenou působností. V registru vozidel budou mít úřady k dispozici seznam aut v převodu. Prověří, u kterých z těchto aut byla ještě žádost podána a běží správní řízení, u ostatních postupně vyznačí zánik. U vozidel, u nichž bude otevřené správní řízení, úřady musí nejprve toto řízení ukončit. Konkrétní čísla "vyřazených vozidel" proto budou známá až za několik měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…