MHMP: Od začátku letošního roku bylo v Praze vysazeno 160 tisíc nových stromů

13.06.2019 11:16

Největší z nich je les Arborka mezi Satalicemi a Kyjemi, kde se na ploše devíti hektarů nachází přibližně 89 000 nových stromů. Další menší lesy vznikly na území Holyně, Běchovic a ve Kbelích. Nejčastěji vysazované dřeviny jsou listnaté stromy - dub, lípa, habr, javor nebo buk. Listnaté stromy tvoří 80 až 85 % nové výsadby, zbytek jsou stromy jehličnaté - zejména borovice nebo modřín.

MHMP: Od začátku letošního roku bylo v Praze vysazeno 160 tisíc nových stromů
Foto: pixabay.com
Popisek: Alej - ilustrační foto

„Prostor, ve kterém jsou stromy, má až o dva stupně nižší teplotu než okolí. Zeleň také osvěžuje vzduch nebo pohlcuje prach a CO2 a celkově dotváří prostředí přirozenější pro život. Mám proto radost, že významně zalesňujeme nejen vnější části Prahy, ale vysazujeme i nové stromy přímo ve městě. Tímto ale nekončíme a v opatřeních pro zelenější Prahu budeme nadále pokračovat,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Nové stromy jsou vysazovány také ve stávajících parcích a sadech. V Parku u Čeňku, na Petříně nebo ve Stromovce přibylo 186 nových stromů. V sadech, které jsou volně přístupné veřejnosti, naleznou Pražané více než 30 druhů ovocných dřevin. Každý z návštěvníků si zde pro svou vlastní potřebu může natrhat libovolný druh ovoce. Nejvíce stromů bylo vysazeno v Satalicích – přibližně 89 tisíc stromů - a dále v Běchovicích - celkem 56 300 stromů.

„Nejenže nové lesy umožňují obyvatelům Prahy trávit více času v přírodě, tyto lesy mají také zásadní význam pro boj se suchem a tepelnými ostrovy, které v Praze vznikají. Proto budeme ve výsadbě rozhodně pokračovat,“ řekl náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Podél Lipanského a Svépravického potoku bylo vysázeno téměř 1000 nových stromů, z toho 600 vrbových řízků. Tato stromořadí podél potoků tak pomohou utvořit přirozený biotop pro živočichy, kteří žijí v blízkosti vody. V plánu je i další výsadba - už na podzim se budou sázet nové stromy v Běchovicích a na jaře příštího roku bude pokračovat výsadba například v Kunraticích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…