MPO: Ministr Jiří Havlíček jednal v Astaně s kazachstánským ministrem energetiky

13.07.2017 21:46

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček včera v českém pavilonu na výstavě EXPO 2017 v Astaně zahájil Česko-kazachstánskou energetickou konferenci, které se zúčastnilo šest desítek odborníků a podnikatelů z obou zemí. Jednal s ministrem energetiky Republiky Kazachstán Kanatem Bozumbajevem a předsedou představenstva národní společnosti Astana EXPO 2017 Achmetžanem Yessimovem. V doprovodu komisaře Jana Krse a jeho týmu si prohlédl český pavilon a navštívil expozice dalších zemí.

MPO: Ministr Jiří Havlíček jednal v Astaně s kazachstánským ministrem energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček

Energetika patří k jednomu z nejperspektivnějších oborů pro spolupráci s Kazachstánem. Na konferenci společně s Jiřím Havlíčkem vystoupili prezident Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy František Chaloupecký, a náměstek ministra energetiky Republiky Kazachstán Bakydžan Džaksaliev.

„Věřím, že konference přispěje k prohloubení spolupráce v sektoru energetiky a že se dočkáme konkrétních projektů. Česká republika má v této oblasti skutečně co nabídnout. Máme inovativní technologie, úspěšné výrobce světové úrovně a hluboké zkušenosti v oboru a jsme připraveni se o ně s kazachstánskými partnery podělit,“ uvedl Jiří Havlíček.

„EXPO 2017 a jeho témata zaměřená na energii pro budoucnost pro nás mají zásadní význam. Jsem rád, že se nám podařilo na jednání vlády prosadit účast České republiky na této výstavě, které se účastní 115 zemí světa, a že organizace byla poprvé svěřena Ministerstvu průmyslu a obchodu. Naše země má v oblasti energetiky silnou tradici i technologické know-how. EXPO 2017 je proto velkou příležitostí pro české exportéry zaměřené na energetiku a využívání obnovitelných zdrojů. Naším cílem je dostat české technologie do širšího povědomí, aby napomohly rozvoji energetiky nejen ve středoasijském regionu, ale i v dalších částech světa. Naši účast na EXPO ASTANA 2017 lze proto chápat jako vyjádření našeho hlubokého zájmu o spolupráci v tomto segmentu a odhodlanost podílet se na naplňování energetických cílů našich partnerů. Dalším důležitým cílem je podpořit

české energetické firmy, aby využily EXPO 2017 jako otevřené dveře ke svým exportním aktivitám,“ řekl při zahájení Česko – kazachstánské energetické konference Jiří Havlíček.

„České firmy mají v Kazachstánu a okolních zemích velkou šanci růstu, zejména v průmyslových a energetických oborech. Díky přijatelným cenám, velmi dobré kvalitě a dlouhodobým vztahům máme vůči dodavatelům ze západní Evropy výhodu, kterou nesmíme promarnit. V Kazachstánu se nebývale investuje a kdo chvíli stál, stojí opodál. Proto považujeme českou expozici na EXPO za smysluplnou a jsme rádi, že Ministerstvo průmyslu obchodu vyslyšelo náš požadavek a na Světové výstavě jsme vybudovali důstojný pavilon,“ uvedl Karel Havlíček, prezident Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Jedním z konkrétních výsledků konference je podpis memoranda o spolupráci v oblasti energetiky včetně energetiky jaderné mezi Českým vysokým učením technickým Praha, zastoupeným rektorem ČVUT Petrem Konvalinkou, a almatskou technickou univerzitou AUPET, zastoupenou rektorkou Saule Sagintayevovou.

Ministr Jiří Havlíček společně s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Františkem Chaloupeckým jednal s ministrem energetiky Republiky Kazachstán Kanatem Bozumbajevem. Spolupráce mezi Kazachstánem a Českou republikou v oblasti energetiky probíhá již řadu let. Kazachstán je dlouhodobě třetím největším dodavatelem ropy do ČR. České společnosti nyní mají velkou šanci uplatnit se na kazašském trhu. Ministr Kanat Bozumbajev vyzval české firmy, aby se přímo podílely na ekologizaci a modernizaci kazašského energetického a teplárenského systému a projevil velký zájem o spolupráci v oblasti jaderné energetiky.

„Jednou z možností pro posílení spolupráce je vytvoření společného podniku, který by umožnil dodávky českých technologií nejen do Kazachstánu, ale i do další středoasijských teritorií. Jsem přesvědčen, že přesně tato forma umožní českým firmám vrátit se zpět na tradiční trhy. Oba ministři projevili absolutní zájem ve věci spolupráce a dodávek českých firem. Konkrétně se hovořilo o firmách Mavel, Sigma a Škoda Praha. Byla zdůrazněna vazba na průběžná jednání s velvyslancem Kazachstánu Seržanem Abdikarimovem,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy František Chaloupecký.

Ministr Jiří Havlíček si pak v doprovodu komisaře české reprezentace na EXPO Jana Krse prohlédl český pavilon, koncipovaný v duchu základního motta Důmyslnost řešení. Českou expozici, založenou na chytrých nápadech našich techniků v úterý navštívil stotisící návštěvník, celé EXPO 2017 pak zaregistrovalo miliontého návštěvníka. Návštěvnost českého pavilonu je tedy skutečně vysoká. Mezi hlavní taháky české prezentace patří jeden ze dvou světových prototypů letounu Epos na elektrickou energii kunovické společnosti Evektor, skládací elektrokolo společnosti Agogs či „létající“ kolo společnosti Technodat, které využívá kombinaci lidské síly a elektrické energie. Ojedinělé technické řešení využití odpadu pro výrobu energií představuje model společnosti HEDVIGA GROUP, společnost

WIKOV tu představuje na fotostěně největší převodovku na světě pro větrné elektrárny, která v reálu váží čtyřicet pět tun a nebylo ji tedy možné ukázat v reálu. Společnost MAVEL představuje vodní turbínu, která je součástí více než pěti set instalací ve třech stovkách elektráren čtyřiceti zemí pěti kontinentů. Společnost Škoda Praha pak virtuální model nejmodernější tepelné elektrárny.

Expozice se ale nevěnuje pouze odborným tématům. Celé druhé patro je věnováno interaktivní a edukativní expozici, kde si užijí nejen dospělí, ale hlavně děti. Na řadě modelů a aplikací se přesvědčí, jakými způsoby a jak náročné je energii vyrobit a jak důležité je energiemi šetřit. Najdou tu inteligentní lavičku na solární energii CAPASCITY, různé modely větrníků a větrných elektráren, modely vodních turbín, elektrobusu společnosti Škoda Transportation na sluneční energii, virtuální model domácnosti a energetické náročnosti jejích běžných spotřebičů, či interaktivní model květiny, který dokumentuje, jak rostliny dokážou optimálně využívat sluneční energii.

„Musím říci, že mne celková úroveň EXPA velmi potěšila a jsem velmi spokojen s tím, jak působí naše česká expozice. Myslím, že v ní skvělým způsobem kombinujeme odborná témata špičkových technologií, která nabízejí naši přední producenti, s rekreativní a především vzdělávací rovinou. Viděl jsem obrovský zájem veřejnosti o naši expozici a jsem rád, že se na ní mohlo naše ministerstvo aktivně podílet,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, který v rámci svého pracovního dne navštívil mj. expozici Švýcarska, Ruska a Slovenské republiky, kde se setkal s velvyslancem SR v Kazachstánu Peterem Júzou a komisařkou slovenské expozice Patricií Žiačikovou. Hovořili spolu i o možnosti vzájemné spolupráce obou zemí v oblasti výstav a účasti na zahraničních veletrzích.

Další informace o výstavě ExpoAstana2017 jsou k dispozici ZDE  a na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…