MPSV se informační kampaní snaží předcházet pracovnímu vykořisťování občanů ze zahraničí

31.05.2015 21:20

Na rizika nelegální práce a porušování pracovněprávních předpisů, jež mohou někdy vyústit až k pracovnímu vykořisťování, chce bulharské uchazeče o práci v České republice upozornit informační kampaň Ministerstva práce a sociálních věcí.

MPSV se informační kampaní snaží předcházet pracovnímu vykořisťování občanů ze zahraničí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Po rozšíření Evropské unie o nové členské země v roce 2007 začalo do České republiky přicházet čím dál více bulharských a rumunských občanů, kteří zde chtějí pracovat, v současnosti registrujeme na 15 tisíc pracovníků z každé z těchto zemí,“ uvedl náměstek ministryně pro zaměstnanost a nepojistné sociální dávky Jan Marek. „A jako každý rok bude jejich počet přechodně stoupat v rámci sezónních prací, především v zemědělství,“ dodal.

Kampaň je součástí projektu “Inovacemi k prevenci pracovního vykořisťování EU občanů”, který je z prostředků Evropského sociálního fondu realizován ve spolupráci s partnery z Bulharska a Rakouska. Kampaň se zaměřuje na bulharské občany, protože v době zahájení projektu bylo těchto občanů z nových členských zemí v České republice nejvíce. Na základě zkušeností získaných v rámci projektu bude nicméně možné navrhnout systémové změny vedoucí k lepší prevenci pracovního vykořisťování obecně.

Kampaň chce zvýšit informovanost přicházejících pracovníků o jejich právech a povinnostech. Současně chce zvyšovat povědomí o problematice a mechanismech
fungování obchodu s lidmi za účelem nucené práce a pracovního vykořisťování mezi relevantními aktéry (inspektoři práce, orgány činné v trestním řízení - policisté, včetně policie na nižších úrovních, kriminalisté, státní zástupci, soudci a další).

MPSV kampaň s rozpočtem 798 099 Kč včetně DPH realizuje ve spolupráci s neziskovými organizacemi. Pod heslem „Informovaná migrace = Bezpečná migrace“ budou informace šířeny pomocí filmového spotu, komiksu, plakátů, letáků a dalších nástrojů.

Více informací naleznete na: www.portal.mpsv.cz/sz, www.scps.diakonie.cz a www.suip.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…