MSp: Výměna zkušeností v oblasti elektronického monitoringu a probačních domů

25.11.2015 15:50

Zástupci Ministerstva spravedlnosti, Probační a mediační služby, Vězeňské služby, Institutu pro kriminologii a sociální prevenci a pracovní skupiny EMSON (projekt Elektronický monitorovací systém "ON") se zúčastnili studijní cesty do Norska.

MSp: Výměna zkušeností v oblasti elektronického monitoringu a probačních domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Norským partnerem bylo Ředitelství Norské nápravné služby (Directorate of Norwegian Correctional Services - DNCS).  Cílem studijní cesty byla výměna vzájemných zkušeností a dobré praxe ve dvou stěžejních oblastech - první je zavedení a fungování elektronického monitorovacího systému (EMS) jako alternativního řešení pro vazbu a trest odnětí svobody, druhou oblastí je zřizování a činnost probačních domů.

Delegace, pod vedením náměstka sekce trestní politiky Mgr. Vladimíra Zimmela, navštívila Monitorovací centrum pro elektronický monitoring odsouzených v Hortenu, Středisko probační služby v Akerhusu, Dům na půl cesty v Sankanderu a Vězeňskou a probační službu v Lilleströmu.

Při návštěvě Monitorovacího centra se delegace seznámila s fungováním a technologií EMS, s důvody zavedení EMS, s procesem projednávání žádosti odsouzeného o domácí vězení s elektronickým monitoringem a s tím pro koho je EMS určený, resp. kteří odsouzení jsou z využití EMS předem vyloučeni. Pracovníci Monitorovacího centra ve své prezentaci opakovaně konstatovali, že nevykonávají pouze technologickou kontrolu, ale též nabízí odsouzeným program různých aktivit. Jedná se především o lidskou kontrolu odsouzených, kdy elektronický monitoring je pouze nástroj. Cílem je úspěšné zapojení odsouzeného do společnosti po skončení výkonu trestu odnětí svobody.   

„Vedle možnosti seznámit se blíže s fungováním centra pro elektronický monitoring odsouzených, dále setkání a diskuse s pracovníky, kteří zajišťují jeho provoz, bylo pro mě rovněž velmi cenné poznání vězeňského sytému v Norsku.  Návštěva legendární věznice bez mříží na ostrově  Bastoy, vězeňského zařízení s volným pohybem typu Domu na půl cesty, nebo seznámení se s nevšedními  programy zaměstnávání odsouzených bylo velkou inspirací mimo jiné i pro naše uvažování nad fungujícími modely zacházení s vězněnými osobami, které usnadňují jejich úspěšný návrat zpět do společnosti.  Právě v souvislosti s existující velmi vysokou mírou recidivy v ČR, je hledání účinných nástrojů a vhodných opatření pro její snižování jedním z prvořadých úkolů sekce trestní politiky MSp“, řekl náměstek sekce trestní politiky Vladimír Zimmel.

Studijní cesta byla spolufinancována z prostředků Fondu pro bilaterální spolupráci na programové úrovni – opatření „B“. Ministerstvo spravedlnosti může z tohoto fondu čerpat finanční prostředky, jelikož je partnerem Programu CZ 15 – Budování kapacit a spolupráce v justici a Nápravné služby včetně alternativních trestů, který je financovaný z Norských fondů 2009 – 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…