Masarykova univerzita: Japonský genetik potvrdil, že Mendelova réva roste v Tokiu

27.07.2022 7:29 | Tisková zpráva

Příběh Mendelovy vinné révy připomněl na mezinárodní vědecké genetické konferenci Mendel Genetics Conference, která byla vrcholem oslav dvoustého výročí Mendelova narození, Toshiuki Nagata z Japonské Mendelovy společnosti.

Masarykova univerzita: Japonský genetik potvrdil, že Mendelova réva roste v Tokiu
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další osudy jsou podobně spletité jako cesty Mendelova rukopisu. Zatímco na Starém Brně už vinice dávno nejsou, Mendelův odkaz v tomto směru přežil díky japonským nadšencům.

Japonci jsou známí jako národ, který rozpoznal Mendelův odkaz jako jeden z prvních. Asijští botanici dokonce přispěli na Mendelovu sochu, která je od roku 1910 na Mendlově náměstí. Profesor Miyoshi, který klášter o tři roky později navštívil, pak řízky z vinice dostal jako projev díků a odvezl si je do Tokia, kde byla réva z Brna zasazena v botanické zahradě místní univerzity.

Po druhé světové válce vinice na Starém Brně zanikla a trvalo ještě několik dekád, než se zrodila myšlenka do Brna „Mendelu révu“ po sametové revoluci vrátit. „První řízky nepřežily, ty druhé se podařilo poslat do Brna,“ vzpomínal rostlinný genetik Toshiuki Nagata.

V krátkém rozhovoru pro Magazín M uvedl, že nyní réva v Japonsku roste na různých místech. „Jedním z těchto míst je areál univerzity v Tokiu. Jde již o staré rostliny, v některých letech se jim daří lépe, v jiných hůře. Když je hroznů dostatek, vyrábíme i víno s názvem Mendel,“ uvedl Nagata s tím, že s kolegy letos plánuje speciální výstavu ke kulatému výročí od Mendelova narození v Japonsku.

V Brně se tři keře Mendelovy révy, která je neznámé odrůdy, popínají na zdi za hlavním pavilonem botanické zahrady Mendelovy univerzity.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…