MeSES: Stanovisko k variantě omikron

08.01.2022 9:50 | Tisková zpráva

Mezioborová skupina pro epidemické situace dnes vydala aktualizaci stanoviska k variantě omikron. Zpráva konstatuje, že již v tomto týdnu získala varianta omikron v Česku převahu.

MeSES: Stanovisko k variantě omikron
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Stanovisko vysvětluje, že ačkoli vlnu varianty omikron není možné (a ani by nebylo účelné) zastavit, je vhodné vlnu zpomalit a zploštit. „Zpomalení umožní více lidem naočkovat se posilující, případně první dávkou. Zploštění vlny umožní předejít přetížení nemocnic a omezení provozu firem a dostupnosti služeb v důsledku příliš velkého množství nemocných,” konstatují odborníci.

Vedoucí skupiny, epidemiolog Petr Smejkal, vysvětluje: „Varianta omikron má sice o něco lehčí průběh, ale pořád platí, že kvůli vysoké nakažlivosti a schopnosti obejít existující imunitu, může nakazit hodně lidí najednou. I když se jich dostane do nemocnic menší podíl, pokud onemocní příliš lidí najednou, znamená to velký celkový počet lidí, kteří potřebují hospitalizaci, což se již děje například v Dánsku nebo ve Velké Británii. Nemocnice mohou přitom zároveň mít problém s množstvím nakažených zdravotníků.”

Skupina MeSES považuje za nejohroženější s největší pravděpodobností hospitalizace osoby z rizikových skupin, které se neočkovaly vůbec, ale také jedince z rizikových skupin, kteří se očkovaly v jedné z prvních vln na jaře 2021, mají dvě dávky vakcíny, a dosud nemají posilovací dávku. “U starších osob bohužel ochrana vakcínou klesá v čase rychleji, a je možné, že s odstupem téměř roku bude ochrana nedostatečná i proti riziku hospitalizace.“ upozorňuje stanovisko.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Skupina MeSES předpokládá, že vysoký počet osob s nákazou může způsobit i jiné problémy, mimo nemocnic - vyčerpání PCR testovací kapacity v regionech, přetížení trasování, a vlnu nemocnosti, která může omezit provoz firem, škol i úřadů. „Jako správný krok nám přijde zkrácení karantén a izolací. Předtím, než se lidé v izolaci vrátí do práce a obnoví sociální kontakty, ale musí absolvovat test”, vysvětluje viroložka Ruth Tachezy.

Stanovisko kromě opatření, které zpráva MeSES doporučovala 14. prosince 2021 a již platí, jako například pravidelné testování i očkovaných ve firmách, nebo zpřístupnění třetí dávky vakcíny všem dospělým, doporučuje i zpřístupnění antigenních testů pro samotestování zdarma, a zvýšený důraz na vysvětlování a kontrolu levných opatření, jako je nošení respirátorů. V případě nepříznivého vývoje zmiňuje stanovisko i možnosti pro horší scénáře. „Nenavrhujeme žádný lockdown, ale pokud nebude stačit zrychlené očkování a intenzivní testování, je jasné, že další nejlevnější protiepidemická opatření jsou kroky typu omezení akcí, případně nejrizikovějších prostředí. A samozřejmě dobře nošené respirátory fungují i na omikron,” vysvětluje profesorka demografie, Dagmar Dzúrová.

Člen skupiny Jan Kulveit, který se na univerzitě v Oxfordu zabývá globálními riziky, dodává, že stanovisko není pesimistické: „S omikronem se sice v nějaké podobě setká většina lidí, ale platí, že díky imunitnímu stavu populace lze čekat, že i v Česku bude většina nákaz mít mírný průběh. Pokud máte tři dávky, nebo nějakou kombinaci očkování a prodělání nemoci, je to skutečně většinou jen nachlazení, kterého se není třeba bát. Také bych po třech dávkách nějak nepřeháněl úsilí se nenakazit - odpovídající je nošení respirátorů a testy, ale určitě ne se na měsíc izolovat od kontaktu s lidmi.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…