Medvědí tanec s Irenou Douskovou v Národní knihovně

02.04.2014 13:22

Druhou dubnovou středu si zadejte pro Irenu Douskovou a její Medvědí tanec – nový román, který právě vyšel na Velký knižní čtvrtek. Blíže se s ním můžete seznámit 9. 4. 2014 od 17.30 v Zasedacím sále Národní knihovny ČR, kdy z něj autorka slavných titulů jako Hrdý Budžes nebo Oněgin byl Rusák přečte vybrané úryvky a zúčastní se besedy se čtenáři.

Medvědí tanec s Irenou Douskovou v Národní knihovně
Foto: Národní knihovna ČR
Popisek: Irena Dousková

První jarní Setkání s... bude navíc schůzkou hned se dvěma spisovateli – Irena Dousková se totiž ve své nejnovější knize věnuje posledním měsícům nemocného Jaroslava Haška, které strávil na Lipnici, aby dopsal své životní dílo. „Knihy Jaroslava Haška jsem začala číst už jako dítě školou povinné, v takových sedmi osmi letech. V podstatě nejdřív tak trochu omylem. Ladovy ilustrace ve mně vzbudily mylný dojem, že se jedná o dětskou četbu. Ale i poté, co jsem zjistila, že se asi pletu, nepřestaly mě bavit. S postupujícími roky mě čím dál tím víc fascinoval i jejich autor, jeho – na fotografiích – vždycky tak vážná tvář a divoké osudy. Hodně dlouho jsem myslela na to, že bych se o něm pokusila napsat knihu. Posledních zhruba pět let byla ta představa čím dál naléhavější a určitější, až jsem nakonec sebrala odvahu a udělala to,“ prozradila o vztahu ke svému námětu Irena Dousková. A kde jinde představit čtenářům výsostně literární téma, než právě v budově Klementina? „Pozvání do Národní knihovny si vážím, ještě nikdy jsem neměla tu čest, číst právě tam. Po maturitě jsem pracovala jako knihovnice jednoho výzkumného ústavu v Běchovicích a zajíždět každý týden pro knihy do Klementina, patřilo k mým příjemným povinnostem. Takže jsem si i zavzpomínala a bude to pro mě malinko sentimentální,“ uvedla spisovatelka.

 

Irena Dousková se narodila roku 1964 v Příbrami v herecké rodině. Od roku 1976 žije v Praze, kde absolvovala gymnaziální studia i Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, právnické profesi se však nikdy nevěnovala. Vystřídala různá zaměstnání, většinou nějakým způsobem související s novinařinou. Na počátku 90. let vydala sbírku básní Pražský zázrak, její prozaickou prvotinou byl román v dopisech Goldstein píše dceři. Druhá kniha Hrdý Budžes zaznamenala značný úspěch i díky divadelnímu zpracování s Bárou Hrzánovou v hlavní roli. Mezi její další prozaické texty patří třeba Někdo s nožem, O bílých slonech nebo povídkové sbírky Doktor Kott přemítá a Čím se liší tato noc. Na knihu Hrdý Budžes navázala titulem Oněgin byl Rusák, který spolu s režisérem Janem Bornou zdramatizovala pro Divadlo v Dlouhé; celou trilogii o Helence Součkové prozatím uzavřela románem Darda. Posledních několik let je na volné noze a věnuje se psaní.

Podvečerní setkání s Irenou Douskovou zahájí od 17.30 hod. autorské čtení, po němž bude následovat beseda. „Setkávat se čas od času se čtenáři, zažít jejich reakci a mít tak jakousi přímou zpětnou vazbu, je pro spisovatele velmi důležité. Zajímá mě to a těší, ačkoli i po všech těch letech mívám vždycky trému. Ale i to patří k věci,“ líčí spisovatelka. Její knihu Medvědí tanec bude možné na místě výjimečně také zakoupit a nechat si ji podepsat. Koho z registrovaných uživatelů inspiruje beseda k četbě autorčiných starších děl, bude si je moci v Národní knihovně ČR rovnou vypůjčit.

Setkání se… spisovatelkou Irenou Douskovou (autorské čtení a beseda) se uskuteční ve středu 9. dubna 2014 od 17.30 hod. v Zasedacím sále v 1. patře Národní knihovny ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…