Ministerstvo financí: Novela zákona o státním rozpočtu

16.02.2021 10:35

Ministerstvo financí předkládá vládě novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2021, která reflektuje aktuální vývoj boje s pandemií, úpravy ve vládních programech přímé pomoci, snížení daňového zatížení zaměstnanců o čtvrtinu a aktuální výzvy související se zatížením zdravotního systému, masivní vakcinací a testováním obyvatelstva.

Ministerstvo financí: Novela zákona o státním rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

Státní rozpočet by měl podle novely po započtení příjmů z EU v roce 2021 hospodařit s příjmy ve výši 1385,6 mld. Kč (pokles příjmů o 102,7 mld. Kč), výdaji 1885,6 mld. Kč (nárůst výdajů o 77,3 mld. Kč) a schodkem 500 mld. Kč (zvýšení schodku o 180 mld. Kč).

 (mld. Kč)

Zákon o SR na rok 2021

Novela zákona o SR na rok 2021

Příjmy

1488,3

1 385,6

Výdaje

1808,3

1 885,6

Saldo

-320

-500

„Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Ať už snižováním daní, nebo prostřednictvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. „Neuspokojivá zdravotní situace a mutující virus znamenají komplikace v životech každého z nás a státní rozpočet logicky není výjimkou. Ačkoliv deficit s novelou naroste, jsem přesvědčena, že tyto vyšší výdaje nejsou ničím jiným než investicí do co nejrychlejšího návratu k normálu. Ve výsledku se České republice vrátí,“ dodává ministryně financí.

Nejvýraznějším vlivem na příjmové straně je pokles daňových příjmů státu v důsledku snížení efektivního zdanění u daně z příjmů fyzických osob z 20,1% na 15%, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč a změny v rozpočtovém určení daní ve prospěch samospráv. Celkem v důsledku těchto změn přijatých v prosinci loňského roku vybere stát v roce 2021 na daních o 89,5 mld. Kč méně. Příjmovou stranu dále negativně ovlivní výplata nového kompenzačního bonusu (který je technicky daňovou vratkou) ve výši 1000 Kč denně. Celkový dopad kompenzačního bonusu na státní rozpočet dosáhne v měsících únor a březen celkem 18 mld. Kč.

Rovněž výdajová strana státního rozpočtu počítá s výraznou akcelerací pomoci ekonomice a podnikatelům. Novela počítá s částkou 37 mld. Kč na podporu podnikání, a to zejména na nový program MPO, program Antivirus, na program pomoci podnikatelům v gastronomii (Gastro – uzavřené provozovny), program Covid – lyžařská střediska a program Covid - veletrhy a kongresy.

Novela dále počítá s uvolněním 12,2 mld. Kč na odměny zdravotníkům za nasazení při druhé vlně pandemie, pokrytím nákladů na testování přítomnosti viru ve školách v celkové výši 3,8 mld. Kč, nebo částkou 7 mld. Kč na nákup vakcín. O 2,7 mld. Kč se zvyšuje alokace určená na přídavky na děti a o 1,7 mld. Kč půjde více na aktivní politiku zaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…