Ministerstvo kultury: Sasko a ČR podepsaly nominační dokumentaci

11.12.2017 21:48

Ministr vnitra Markus Ulbig a Daniel Herman dnes v Drážďanech podepsali společnou přeshraniční žádost „Montaregion Erzgebirge/Krušnohoří“ o zapsání na listinu Světového dědictví.

Ministerstvo kultury: Sasko a ČR podepsaly nominační dokumentaci
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Na přípravě společné sasko-české sériové nominace se pracuje již od roku 2011. Do její přípravy jsou zapojeny nejen státní orgány, ale i orgány památkové péče obou zemí, dotčené kraje, přední odborníci a samotní občané a komunity této oblasti. Celá žádost se skládá z 22 komponent - ze 17 na německé a 5 na české straně. Vybrané statky se nyní reprezentují jako celek nejdůležitějších oblastí hornictví a epochy sasko-českého rudného hornictví. Funkčně mají souvislost a tvoří větší kulturní krajinu.

„Montanregion Erzgebirge se svým vynikajícím kulturním dědictvím si zaslouží, aby se stal světovým dědictvím. Celý region v Sasku a v České republice na obou stranách hranice v oblasti Světového dědictví tímto uznáním získá. Projekt Světového dědictví je příkladem vynikající přeshraniční spolupráce. Jsem pevně přesvědčen, že tato společná německo-česká žádost bude úspěšná.“ prohlásil saský ministr vnitra Markus Ulbig.

Daniel Herman při dnešním slavnostním podpisu nominace poděkoval všem za výbornou práci a vynaložené úsilí na tomto bilaterálním projektu, který navazuje na staleté tradice soužití obyvatel krásné a svébytné krajiny.

“S potěšením proto připojuji svůj podpis pod dokumentaci, která prezentuje unikátní společné dědictví, a jsem přesvědčen, že na základě získaných zkušeností budou realizovány následné koncepční kroky, směřující k trvalému uchování a prezentaci tohoto kulturního bohatství. Dokumentace je úctyhodným dílem, opravdovou vědeckou studií o významné kapitole života Krušných hor, pro které žádné hranice naštěstí neplatí.” řekl český ministr kultury Daniel Herman.

Žádost bude prostřednictvím Ministerstva kultury předána Ministerstvu zahraničí a stálým zástupcům Spolkové republiky Německo, kteří jí v příštím roce doručí středisku Světového dědictví UNESCO. Nadnárodní sériovou nominaci kulturní krajiny „Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří“ projedná Mezivládní výbor světového dědictví pravděpodobně na svém zasedání v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…