Ministerstvo obrany: Kongres USA projedná možný prodej letounů 5. generace a souvisejícího vybavení do ČR

03.07.2023 19:15 | Tisková zpráva

Vláda Spojených států amerických Kongresu předala k projednání návrh na předložení nabídky možného prodeje 24 kusů nadzvukových letounů F-35 včetně munice a nákladů desetiletého životního cyklu.

Ministerstvo obrany: Kongres USA projedná možný prodej letounů 5. generace a souvisejícího vybavení do ČR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Jedná se o standardní postup, který je nutný před každým zahraničním prodejem vojenského materiálu, na jehož základě může vláda USA vládě ČR oficiální nabídku v režimu vláda-vláda předložit.

„Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ říká vrchní ředitelka ekonomické sekce Ministerstva obrany Blanka Cupáková, která zároveň od začátku vede vyjednávací tým.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26122 lidí

V materiálu uvedená částka 5,62 miliardy dolarů představuje maximální finanční rámec na případnou realizaci desetiletého kontraktu. Tato částka je pro celý desetiletý případný kontrakt částkou nepřekročitelnou (popřípadě lze navýšení realizovat opět jen cestou Kongresu), a proto v ní bývá standardně zahrnuta i dostatečná rezerva. Jejím smyslem je, aby vláda USA nemusela znovu chodit do Kongresu, pokud by ČR v budoucnu případně požadovala další vybavení či služby (mohlo by jít např. o doplnění munice).

Částka uvedená v tomto dokumentu tedy nepředstavuje cenu případného kontraktu mezi ČR a USA. Ta by byla logicky nižší – což je uvedeno i ve zveřejněné zprávě – a bude záviset na obsahu dodávek zboží a služeb. Cena se bude rovněž odvíjet od aktuální ekonomické situace, která se bude promítat do cen výrobků a služeb v dalších deseti letech. V případě vzniku neočekávaných situací, na jejichž krytí je určena rezerva, bude průběžně kontrakt mezi ČR a USA měněn transparentně dodatky, a to maximálně do výše schválené Kongresem.

Návrh kontraktu ze strany vlády USA pro vládu ČR, který očekáváme v létě, se nebude týkat pouze ceny pořizovaných letounů, ale návrh bude obsahovat také zajištění provozu letounů včetně oprav, údržby, servisu a náhradních dílů, dále sem bude patřit munice, prvotní výcvik pilotů a pozemního technického personálu, výstroj pro piloty, vybudování simulačního centra, pozemní vybavení k zajištění provádění údržby a oprav a další potřebné vybavení a podpora pro provoz letounů. Jakmile nabídka v létě dorazí, bude do 1. října předložena vládě ČR, která následně rozhodne o realizaci nebo nerealizaci této akvizice.

Návrh na předložení nabídky možného prodeje 24 kusů nadzvukových letounů F-35 včetně munice a nákladů desetiletého životního cyklu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …