Ministerstvo pro místní rozvoj: Využívání záruk a výhodných úvěrů z EU bude jednodušší

09.04.2019 12:13

Evropská komise se v Praze setkala se zástupci České republiky a Slovenska na workshopu, věnovaném finančním nástrojům. Využívání výhodných půjček, úvěrů či záruk pro podniky by v příštím období mělo být jednodušší, ať již díky sjednocení unijních finančních nástrojů pod jeden – InvestEU, nebo možností kombinovat dotace s úvěry.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Využívání záruk a výhodných úvěrů z EU bude jednodušší
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Finanční nástroje, mezi které patří hlavně výhodné úvěry, ale i záruky za úvěry na investice do podniků, by v příštím programovém období měly být jednoduší. Změn, které to mají zajistit, je více. Mezi nejdůležitější patří možnost kombinování dotací s úvěry v rámci jednoho projektu. Významně to uleví administrativě projektu, a to už jen v tom, že místo dvou podaných projektů bude pouze jeden. Druhým významným zjednodušením je sjednocení všech unijních finančních nástrojů do jednoho programu s jedním souborem pravidel – InvestEU,“ uvedla Klára Droznová, zastupující ředitelka Odboru řízení a koordinace fondů EU Ministerstva pro místní rozvoj.

V České republice je podpora z finančních nástrojů poskytována díky unijním programům spravovaným Evropskou komisí, jako je COSME či CEF, nebo skrze národní operační programy. V současné době je poskytována z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Operačního programu Životní prostředí a Operačního programu Praha – pól růstu. V letošním roce bude navíc možné začít využívat finanční nástroje v Integrovaném regionálním operačním programu, Operačním programu Zaměstnanost a Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Význam těchto nástrojů neustále roste – v porovnání s předešlým programovým obdobím (2007–2013) je množství na ně přidělených prostředků v operačních programech dvojnásobné. Podle odhadů vzroste z přibližně 7,5 miliard Kč. na 15 miliard Kč. Nejvíce prostředků z finančních nástrojů putuje na podporu malých a středních podniků.

Jednání se za českou stranu zúčastnil například Ondřej Ptáček z Českomoravské záruční a rozvojové banky, za Slovensko pak Martin Spiritza z Ministerstva financí Slovenské republiky a za Evropskou komisi mimo jiných Andreas von Busch, vedoucí oddělení pro ČR a Slovensko Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…