Ministerstvo spravedlnosti: Znovu se otevírá možnost nahlížet na majetková přiznání politiků

02.07.2022 22:16 | Tisková zpráva

1. července 2022 nabyla účinnosti novela zákona o střetu zájmů, která veřejnosti po více než roce a půl opět otevírá možnost nahlížet na majetková přiznání politiků v Centrálním registru oznámení.

Ministerstvo spravedlnosti: Znovu se otevírá možnost nahlížet na majetková přiznání politiků
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Oznámení jsou přístupná pouze na základě předchozí individualizované žádosti ZDE. Informace získané z oznámení mohou pak být použity a dále zpracovávány pouze za účelem zjištění případného porušení povinností veřejného funkcionáře.

Novela dále reaguje na požadavky zejména komunální praxe a vyjímá vybrané skupiny neuvolněných volených veřejných funkcionářů z dosahu působnosti zákona o střetu zájmů. Ze skupiny veřejných funkcionářů jsou nově vyňati místostarostové obcí vykonávajících přenesenou působnost v základním rozsahu (tzv. „jedničkových obcí") a členové rad těchto obcí a obcí s pověřeným obecním úřadem (tzv. „dvojkových obcí"), v obou případech nebyli-li tyto osoby pro výkon funkce dlouhodobě uvolněni.

S tím je spojena povinnost Ministerstva spravedlnosti ve lhůtě do 60 dnů od nabytí účinnosti novely vymazat z Centrálního registru oznámení veřejných funkcionářů oznámení těch osob, na které již zákon o střetu zájmů nedopadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…