Ministerstvo zahraničí: Konference ekonomických diplomatů 2021

21.06.2021 8:24

Ve dnech 21. – 25. června 2021 se uskuteční každoroční konference ekonomických diplomatů českých zastupitelských úřadů v zahraničí. V pondělí 21. června 2021 v 8:00 hodin ráno zahájí konferenci svými video-zdravicemi předseda vlády České republiky Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí České republiky Jakub Kulhánek.

Ministerstvo zahraničí: Konference ekonomických diplomatů 2021
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Konference bude probíhat formou moderovaných diskusních bloků. Debatujícími budou ministři a další představitelé resortů zapojených do projektů ekonomické diplomacie, ředitelé agentur na podporu exportu a investic, předsedové nejvýznamnějších podnikatelských reprezentací, sektorových organizací či asociací, finančních institucí, renomovaní ekonomové, zástupci institucí na podporu vědy, výzkumu a inovací a soukromého sektoru.

Česká republika patří k nejotevřenějším ekonomikám a podíl vývozu zboží na našem HDP dlouhodobě dosahuje až 80 %. Význam českého exportu byl během pandemie ještě umocněn propadem domácí spotřeby v oblasti zboží i služeb. Náš vývoz více než kdy jindy plní funkci tahouna české ekonomiky. Proto je podpora českých firem na zahraničních trzích jednou z priorit Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek bude v den zahájení porady na jednání Rady pro zahraniční věci v Lucemburku. V úterý se sejde se všemi ekonomickými diplomaty, kteří do Prahy přijeli, osobně a probere s nimi priority a úkoly pro českou ekonomickou diplomacii pro nadcházející rok. Téhož dne na konferenci ekonomických diplomatů vystoupí také místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček, který se ve svém vystoupení bude věnovat mj. Hospodářské strategii České republiky.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa se zúčastní diskuzního bloku o restartu ekonomiky, obchodu, cestovního ruchu a kultury. Tento blok začíná v pondělí 21. června od 10:15 hodin. Martin Tlapa bude společně s náměstkem ministra kultury Jiřím Vzientekem, ředitelem agentury CzechTourism Janem Hergetem a s dalšími řečníky diskutovat o tom, co znamenal COVID pro českou ekonomickou diplomacii, jaké jsou hlavní výzvy pro českou ekonomiku a české firmy, o pozvolném restartu cestovního ruchu v České republice a dalších tématech.

Součástí porady bude také blok věnovaný prioritám předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Česká republika se svého historicky druhého předsednictví ujme 1. července 2022.

Svou účast potvrdili prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Radek Špicar, bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, hlavní ekonomika Raiffeisenbank Helena Horská a mnoho dalších.

Cílem konference je zprostředkovat ekonomickým diplomatům českých ambasád v zahraničí informace o novinkách a prioritách v oblasti prosazování českých ekonomických zájmů v zahraničí, aktuální ekonomické situaci České republiky a jejím výhledu, zhodnocení spolupráce jednotlivých resortů zapojených do podpory vnějších ekonomických vztahů a nabídnout pohled českých firem na formy státní podpory exportu. Nedílnou součástí je zhodnocení celoroční práce ekonomických diplomatů. Ve středu 23. – pátek 25. června proběhnou konzultace ekonomických diplomatů s exportními firmami.

Vzhledem k přetrvávajícím sanitárním opatřením se konference bude konat v „hybridní formátu“,tzn. část ekonomických diplomatů se jí zúčastní distančně on-line. Přímý přenos konference přímo z Velkého sálu Černínského paláce bude možné sledovat v pondělí 21. června 2021 od 8:00 hodin na Facebookovém profilu Ekonomické diplomacie (ZDE), případně ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…