Ministerstvo zahraničí: Náměstek Martin Tlapa navštívil Argentinu a Uruguay

17.01.2022 22:11 | Tisková zpráva

V rámci pracovní cesty vedl náměstek Tlapa meziministerské konzultace, završil projednávání mezivládní dohody o spolupráci v obraně jejím podpisem na uruguayském ministerstvu obrany, hovořil se zástupci města Montevidea, podpořil české podnikatelské subjekty a krajanská sdružení v teritoriu a řídil regionální poradu vedoucích zastupitelských úřadů ČR, která se konala v uruguayském Montevideu.

Ministerstvo zahraničí: Náměstek Martin Tlapa navštívil Argentinu a Uruguay
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Cesta do teritoria se realizovala na pozvání Cecilie Todescy Boccové, náměstkyně ministra zahraničních věcí Argentiny pro mezinárodní ekonomické vztahy, k bilaterální politické konzultaci. V regionu Latinské Ameriky je Argentina důležitým obchodním partnerem České republiky. Přestože se meziročně náš vývoz do této osmé největší země světa zvýšil (1359,3 mil Kč) a obchodní bilance je pozitivní, obchod má potenciál pro další růst, který je třeba využít. Dvoustranné politické konzultace vedl M. Tlapa také v nedalekém Montevideu s náměstkyní uruguayského ministra zahraničních věcí Carolinou Ache Batlleovou. Oba partneři mohli konstatovat optimální úroveň bilaterálních vtahů, navíc umocněnou loňským, významným jubileem stého výročí vzájemných diplomatických vztahů. Mezi hlavní témata rozhovorů patřila perspektiva ekonomické a obchodní spolupráce našich zemí. Předmětem společného zájmu je také situace ve Venezuele podpora dohody EU- Mercosur nebo spolupráce na mírových misích OSN. M. Tlapa i zde zdůraznil zájem na zintenzivnění obchodní relace, ve které měl náš vývoz (304,8 mil. Kč) v posledním roce pozitivní bilanci.

Návštěvou Uruguaye učinil náměstek M. Tlapa další významný krok v bilaterální relaci poté, co na ministerstvu obrany stvrdil podpisem dohodu o vzájemné spolupráci v obraně, která byla projednávána již několik let. Uruguay je pro ČR spolehlivým partnerem. Obě země dosáhly podpisem tohoto dokumentu dalšího positiva v oboustranných vztazích. Dohoda znamená významnou institucionální podporu pro potenciální zájmy českých subjektů působících v obranném sektoru.

Setkáním s argentinským a uruguayským předsedou Smíšené technické komise vodní elektrárny Rio Grande, ležící na argentinsko – uruguayských hranicích, podpořil M. Tlapa zájmy českého exportu na účasti v připravované rekonstrukci technologie jednoho z největších vodních děl kontinentu.

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

V rámci návštěvy Montevidea náměstek Tlapa uctil oběti lidické tragédie položením věnce u jejich památníku.

V závěru pracovní cesty náměstek Martin Tlapa řídil regionální poradu, jež se konala 14. - 15. ledna v Uruguayi. Na tomto pravidelném setkání vedoucí zastupitelských úřadů ČR na americkém kontinentě diskutovali o směřování české zahraniční politiky vůči USA, Kanadě a zemím Latinské Ameriky.

Transatlantické vztahy zůstávají pro českou zahraniční politiku klíčové a logicky patří i mezi priority nadcházejícího českého předsednictví. Porada se zaměřila i na vyhodnocení bilaterálních a regionálních vztahů, analýzu nových příležitosti v ekonomické diplomacii, efektivní podporu lidských práv a propojení politické, ekonomické a rozvojové dimenze zahraniční politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…