Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku

04.05.2019 12:57

Světový den svobody tisku se připomíná 3. května každoročně od roku 1993. Svoboda slova a tisku jsou nezbytným předpokladem dobrého vládnutí, informovaného rozhodování a zodpovědnosti vlád před svými občany. Uplynulé roky zřetelně ukázaly, jak silný vliv mohou mít na naše životy i mezinárodní dění dezinformační útoky a falešné zprávy. Toto poznání nám však současně umožnilo uvědomit si důležitost nezávislých a profesionálních médií.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k mezinárodnímu dni svobody tisku
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Česká republika dlouhodobě dbá na podporu nezávislých médií, svobody projevu a přístupu k informacím. Podporuje činnost Rady Evropy, představitele OBSE pro svobodu médií, úzce spolupracuje s Evropskou nadací pro demokracii a zapojuje se do mezinárodních iniciativ usilujících o lepší přístup k informacím.

V rámci své transformační spolupráce vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR ročně více než 25 milionů Kč na projekty podporující nezávislá média, mediální výchovu a tréninky novinářů, stejně jako iniciativy, které upozorňují na falešné zprávy. V letošním roce pak ministerstvo zahraničí dále navýšilo prostředky vyčleněné výhradně na podporu nezávislých médií v regionu východní Evropy a západního Balkánu.

Praha se postupně etablovala jako významné centrum podpory nezávislých médií, zejména v post-sovětském prostoru, za což vděčí především působení místních nevládních organizací. Příkladem je dlouhodobá spolupráce ministerstva zahraničí s Rádiem Svobodná Evropa (RFE/RL) prostřednictvím stipendijních programů Václav Havel a Jiří Dienstbier Journalism Fellowship (ZDE). Programy nabízejí talentovaným mladým novinářům z východní Evropy a západního Balkánu možnost absolvovat více než půlroční stáž v redakcích RFE/RL. Tato instituce již po desetiletí symbolizuje přístup k nezávislým informacím.

V posledních letech jsme bohužel celosvětově svědky stupňujícího se tlaku na nezávislá média i jednotlivé novináře a blogery. Úměrně tomu rostou i rizika, která všichni tito novináři podstupují. Mnozí z nich zaplatili cenu nejvyšší. Ministerstvo zahraničních věcí chce proto vyjádřit své poděkování všem odvážným novinářům, kteří riskují svobodu a život při poskytování nezávislého zpravodajství. V tomto jejich nezastupitelném poslání je budeme i nadále podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…