Ministerstvo zdravotnictví: Do ČR dorazilo 50 000 balení penicilinu, do poloviny listopadu dorazí dalších 175 tisíc balení

06.10.2023 19:15 | Tisková zpráva

Od 22. srpna do včerejšího dne dorazilo do České republiky 200 tisíc balení penicilinových tablet a suspenzí. Společně s očekávanými dodávkami dalších 175 tisíc balení do druhé poloviny listopadu se tak Ministerstvu zdravotnictví daří zajistit více než přislíbených 300 000 balení. Dodávky v posledních týdnech odpovídají trojnásobku spotřeby v srovnatelném období loňského roku.

Ministerstvo zdravotnictví: Do ČR dorazilo 50 000 balení penicilinu, do poloviny listopadu dorazí dalších 175 tisíc balení
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Tento týden do České republiky dorazilo 50 tisíc balení penicilinových tablet od společnosti BB Pharma, z nichž 30 tisíc představuje plánovanou standardní dodávku v Česku registrovaných penicilinových tablet pro dospělé a ve zbylých 20 tisících se jedná o penicilin registrovaný na Slovensku, který mohou používat i děti, které již nepotřebují podání tekutou formou. Penicilin registrovaný na Slovensku má mimořádně stanovenou úhradu na základě novely zákona o léčivech účinné od prosince loňského roku.

“V srpnu jsem slíbil, že do konce listopadu do České republiky dorazí 300 tisíc balení penicilinových antibiotik, což je množství převyšující presumovanou potřebu pro toto období. A tento plán překročíme o desítky tisíc balení. Velice děkuji společnosti BB Pharma za spolupráci a navýšení dodávek tabletového penicilinu. Zároveň apeluji na distributory léčiv, aby dodávky rozváželi rovnoměrně po České republice,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36090 lidí

Společnost BB Pharma v řádu měsíců dokázala významně zvýšit množství antibiotik dodávaných do České republiky, čímž pomohla kompenzovat výpadky jiných dodavatelů a zajistit zvýšení dostupnosti penicilinu pro pacienty. “Vážíme si spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví. Vzájemná komunikace je na velmi dobré úrovni. Probíhají další jednání a jsme rádi, že jsme České republice mohli pomoci,” řekl Jiří Volf, předseda představenstva společnosti BB Pharma.

I nadále na Ministerstvu zdravotnictví zasedá pracovní skupina pro řešení dostupnosti léků. Tato pracovní skupina mimo jiné zabezpečila realizaci mimořádných dodávek a zasadila se o urychlení dodání některých standardních dodávek antibiotik. Zároveň bude v příštím týdnu ve druhém čtení projednána novela zákona o léčivech, která, mimo jiné, dá Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nové nástroje, jak minimalizovat dopady výpadků léků na pacienty.

“Asociace velkodistributorů léčiv dělá vše pro to, aby léčiva byla rovnoměrně dodávána do lékáren po celé České republice. Pravidelně se účastníme pracovní skupiny na Ministerstvu zdravotnictví a v těchto jednáních budeme dál pokračovat,” řekl Jan Rohrbacher, předseda Asociace velkodistributorů léčiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…