Ministr Jan Mládek dnes diskutoval o energetické unii na mezinárodní konferenci k SET plánu 2016

01.12.2016 22:21

Diskuse ke Strategickému energetickému a technologickému plánu – 10. středoevropské energetické konferenci se dnes v Bratislavě zúčastnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Na mezinárodní konferenci, která se koná ve dnech 30. listopadu až 2. prosince, vystoupil v panelu věnovanému energetické unii.

Ministr Jan Mládek dnes diskutoval o energetické unii na mezinárodní konferenci k SET plánu 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Cílem konference, které se účastní také slovenský ministr hospodářství Peter Žiga, maltský ministr Konrad Mizzi a náměstek polského ministra energetiky Michał Kurtyka, jsou mj. opatření evropské energetické unie s důrazem na výzkum a inovace.

Ve svém příspěvku ministr Jan Mládek zhodnotil úspěchy, kterých se podařilo dosáhnout od vytvoření energetické unie, a předestřel její budoucí výzvy. Očekávají se revize směrnic k energetické účinnosti a k energetické náročnosti budov. Ty jsou klíčové vzhledem k tomu, že sektor bydlení je významným spotřebitelem energie v evropském měřítku.  Revize směrnic se týká i oblasti obnovitelných zdrojů energie.

"Česká republika dlouhodobě upozorňuje na nutnost respektování přijatých závěrů Evropské rady, které stanovily závazný cíl Evropské unie ve výši 27 % do roku 2030," řekl ministr Mládek

Také pro ČR je prioritou vytvoření skutečně jednotného vnitřního trhu s energií. Jde o téma, na které kladl důraz i místopředseda Evropské komise a komisař pro energetickou unii Maroš Šefčovič.  V rámci tohoto pilíře bude zásadním legislativní balíček s novým uspořádáním trhu s elektrickou energií. ČR v této otázce zastává společnou pozici s Dánskem, Německem, Finskem, Nizozemím, Norskem a Švédskem.

Ministr Mládek dále zdůraznil, že další rozvoj v oblasti výzkumu a vývoje a konkurenceschopnosti je jedno ze zásadních témat, kterému je třeba se na evropské úrovni věnovat.

"V posledních měsících jsme v České republice věnovali velké úsilí přípravě programu veřejné podpory na energetické technologie. Právě koordinace výzkumných priorit a návazná spolupráce výzkumných pracovišť je cestou, jak mobilizovat investice do vědy, výzkumu a inovací a rozvinout investiční rámec pro kapitálově náročné technologie v energetickém sektoru," dodal ministr.

Mezinárodní konference k Strategickému energetickému a technologickému plánu je součástí oficiálního programu slovenského předsednictví v Radě EU.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…