Moravskoslezský kraj: Horská služba si díky kraji pořídila čtyřkolky a další vybavení

15.02.2023 22:30 | Tisková zpráva

Moravskoslezský kraj letos Horské službě přispěl 1,3 milionu korun. Za milion pořídila Horská služba Jeseníky dvě terénní čtyřkolky, za 300 tisíc korun nakoupila Horská služba Beskydy zdravotnický a záchranný materiál, například vybavení pro záchranu osob z laviny. Kraj tak pokračuje v každoroční podpoře horských záchranářů.

Moravskoslezský kraj: Horská služba si díky kraji pořídila čtyřkolky a další vybavení
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Hory a divoká příroda v posledním období lákají stále více turistů. Horská služba tak bývá mnohdy opravdu velmi vytížená. Horští záchranáři organizují a provádí záchranné i pátrací akce v horském terénu, poskytují první pomoc, zajišťují transport raněných a vytvářejí v horách výletníkům co nejbezpečnější podmínky. Horská služba spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, přesto ji kraj každoročně podporuje. Za posledních sedm let šlo horským záchranářům z krajského rozpočtu více než 3 miliony korun, pro letošek krajští zastupitelé schválili příspěvek 1,3 milionu korun,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že krajské prostředky využijí Horské služby v Beskydech a Jeseníkách. Dodal, že také v tomto roce může Horská služba s krajskou podporou počítat, v krajském rozpočtu je pro ni alokováno opět 1,3 milionu korun.

Zástupci kraje předali horským záchranářům z Jeseníků dvě terénní čtyřkolky, akce se zúčastnil také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška:

„Návštěvníci našich hor se mohou cítit bezpečně, jsou pro ně připravené skvělé podmínky. Původní technika jesenické Horské služby pozvolna dosluhovala, a tak jsme z krajského rozpočtu přispěli na nákup dvou nových terénních čtyřkolek, které budou stoprocentně spolehlivé a díky kterým budou zásahy záchranářů rychlé a efektivní. Horská služba Beskydy pak z krajské dotace nakoupila zdravotnický a záchranný materiál,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a upřesnil, že beskydští záchranáři nakoupili například transportní prostředky, přístroje pro diagnostiku, vakuové dlahy a matrace a další zdravotnický a záchranářský materiál. Také si pořídili lavinové systémy, takzvané airbagy, zajišťující bezpečnější pohyb záchranářů v lavinovém terénu.

„V posledních letech je hodně moderní free ride, tedy pohyb na lyžích v neupraveném divokém terénu, ale také skialpinismus nebo turistika na sněžnicích. Lidé se začali pohybovat mimo sjezdovky a značené trasy, a tak se významně zvyšuje riziko stržení laviny. Stačí jen troška nepozornosti a menší či větší množství sněhu nám přidělá hodiny práce. Jsme rádi, že nás Moravskoslezský kraj podpořil v nákupu zařízení, která nám lavinové zásahy usnadňují,“ řekl náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský a připomněl, že o život už v Beskydech přišel skialpinista při sjíždění hory Smrk, před lety skončil na Pustevnách pod lavinou snowboardista, lavina také strhla turisty při sestupu Kněhyně.

Horská služba je vytížená i v létě. „Tak jako v zimě nejčastěji vyjíždíme k lyžařům, v letních měsících pomáháme cyklistům a pěším turistům. Zde bych rád všechny vyzval, aby se v horách chovali zodpovědně. Nejvíce úrazů a nešťastných náhod se totiž stává hlavně ve chvílích, kdy lidé začnou porušovat pravidla. Opouštějí stezky, vydávají se do nevhodného terénu nebo zbytečně riskují. Určitě je vhodné znát své možnosti a hranice a respektovat je,“ vysvětlil náčelník horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller. Dodal, že z krajské dotace jeseničtí záchranáři zakoupili dvě terénní čtyřkolky značky CAN AM BRP-OUTLANDER MAX 1000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…