Moravskoslezský kraj: Senioři se díky IN.F.Obálce cítí bezpečněji, kraj rozdá další várku

31.08.2020 19:38

Moravskoslezský kraj rozdá dalších 35 tisíc obálek s osobními informacemi důležitými pro záchranáře. IN.F.Obálku už má v Moravskoslezském kraji v lednici přes 60 tisíc seniorů. Díky velmi pozitivním ohlasům a velkému zájmu kraj připravil dotisk. Obálky jsou nově distribuovány nejen seniorům, ale i osobám se zdravotním postižením.

Moravskoslezský kraj: Senioři se díky IN.F.Obálce cítí bezpečněji, kraj rozdá další várku
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„IN.F.Obálky jsme připravovali ve spolupráci s jednotkami Integrovaného záchranného systému Moravskoslezského kraje. Záchranáři projekt znají a vědí, že v obálce najdou pro jejich práci velmi užitečné informace o zdravotním stavu, užívaných lécích, ale i kontakty na blízké daného člověka. Naprostá většina lidí má doma lednici. Je to univerzální a snadno rozpoznatelné místo, proto jsou IN.F.Obálky právě tam. Upozorňuje na ně navíc speciální magnet na ledničce,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Projekt je zaměřený nejen na seniory, nově budou mít IN.F.Obálky také lidé se zdravotním postižením, kteří patří do ohroženější skupiny obyvatel a je u nich vyšší riziko nenadálých zdravotních či jiných obtíží, které pro ně mohou znamenat ohrožení.

„Tento projekt Moravskoslezského kraje samozřejmě vítáme. Nejsou výjimkou situace, kdy naši zdravotníci přijedou k zásahu a o dotyčném nevědí nic. Teď, když uvidíme samolepku IN.F.Obálka, bude stačit sáhnout do lednice. Informace o lécích, které pacient bere, o alergiích, kterými trpí nebo jakékoliv další upozornění, nám pomohou určit nejvhodnější způsob ošetření,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř.

Kraj bude nové IN.F.Obálky distribuovat od prvního zářijového týdne prostřednictví obcí, Senior pointů, organizace Adra a ve všech veřejných knihovnách v regionu. „Jejich použití je snadné. Podle přiloženého návodu je nutné vyplnit jednoduchý formulář, vložit ho do plastové obálky a tu dát do lednice, ideálně do vnitřní přihrádky dveří. Uživatelé pak ještě na lednici umístí magnet či samolepku, která je součástí balení, aby záchranáři veděli, že je pro ně IN.F.Obálka v lednici k dispozici. Kromě upozornění na obálku jsou na magnetu také telefonní čísla na složky záchranného systému,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

IN.F.Obálka obsahuje plastovou obálku, formulář k vyplnění, informační leták s návodem vyplnění, informační samolepku nebo magnetku na lednici, také propisku. V návaznosti na pandemii koronaviru jsou v obálce nově doporučení k ochraně proti infekčním onemocněním.

Podobný projekt už úspěšně funguje v dalších koutech republiky, od prosince 2019 zvyšuje bezpečnost seniorů také Moravskoslezský kraj. Projekt má název IN.F.Obálka, tedy „INformace jako Forma Ochrany“.

Prvních 61 tisíc obálek distribuovaných v minulém roce přišlo na 1,35 milionu korun, 70 % nákladů pokryla státní dotace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, zbytek zaplatil kraj ze svého rozpočtu. Druhou vlnu In.F.Obálek hradil kraj celou, za 35 tisíc kusů zaplatil 815 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…