Moravskoslezský kraj hledá odvážné vizionáře, chytré myšlenky podpoří

29.03.2019 7:36

Podpořit inovativní nápady a talentované lidi, kteří s nimi přicházejí. A vytvořit inspirativní prostředí pro rozvoj jejich aktivit. To je cíl projektu Chytrá myšlenka Moravskoslezského kraje 2019, který rozjíždí Moravskoslezský kraj ve spolupráci se spolkem HUB for Change.

Moravskoslezský kraj hledá odvážné vizionáře, chytré myšlenky podpoří
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Projekt navazuje na loňský úspěšný ročník, který byl zaměřen na vytvoření platformy subjektů z řad podnikatelů, startupů, neziskového sektoru a univerzitního výzkumu, jež se v rámci své činnosti zabývají využíváním, podporou chytrých technologií a jejich řešením. Nově počítá s aktivním zapojením veřejnosti a propojení občanů s podnikatelskou sférou.

„V navazujícím projektu chceme všechny tyto akční lidi s vizemi více propojit a vytvořit nové startupové příležitosti v oblasti chytrých technologií včetně jejich praktického využití pro občany. Zajímavých nápadů se klubou na svět každý den tisíce. Přerod od nápadu k realizaci a úspěšnému byznysu ale zvládne málokdo. Chceme těmto vizionářům cestu usnadnit, a zároveň ukázat, že je náš kraj otevřený chytrým technologiím a novinkám, že vytváříme z našeho regionu to nejlepší místo pro rozvoj inovací. Rádi bychom, aby cítili naši podporu. A třeba najdeme našeho krajského Steva Jobse,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Dodal, že hlavním výstupem projektu bude výběr čtrnácti nejlepších konkurenceschopných projektů zaměřených na chytré technologie, resp. výběr čtrnácti startupových osobností, které projdou dvouměsíční akcelerací, a získají tak potřebné know-how k úspěchu a fungování na trhu. Tři nejúspěšnější účastníci „Chytré myšlenky“ získají finanční ocenění.

„Řada mladých lidí nepotřebuje nutně dotace, ale spíše inovativní prostředí a důvěru. Právě pro ně je projekt určen. Patenty nebo nápady, které by normálně řešili několik let, mohou díky projektu vyvinout během několika měsíců. A to rádi podpoříme, protože přesně o to nám jde. Chceme vytvořit zcela nový ekosystém lidí, které spojují chytré nápady a řešení a jsou aktivní. Vytvořit jim příležitosti a prostředí, nikoliv byrokratické mechanismy. Jinými slovy, není to o poradní kanceláři na úřadě s dotačním manažerem za stolem, ale o aktivní tvůrčí práci v coworku se skupinou stejně naladěných inspirativních lidí,“ popsal náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Projekt „Chytrá myšlenka“ má několik fází. Od mapování potřeb a nastavení mantinelů, přes sběr dat, hledání aktivních podnikatelů a práci s nimi až po fázi akcelerace.

„Program na rozdíl od minulého ročníku už není jen o akceleraci podnikatelů, ale jde více do hloubky v práci s lidmi. Budeme hledat ty nejlepší tak dlouho, až je najdeme. A hlavně zapojíme veřejnost. Nejdříve zjistíme, jaké jsou potřeby lidí, co by jim ‚chytře‘ pomohlo šetřit čas a peníze, tedy kde je ta reálná podnikatelská příležitost. Tady se může zapojit každý občan se svými podněty. Pak najdeme ty, kteří se touto problematikou zabývají nebo chtějí zabývat. A nakonec z nich v červenci vybereme 14 nejlepších a podpoříme jejich podnikatelské úsilí, aby z nápadu mohl vzniknout samostatný projekt a z něj pak reálné podnikání,“ popsal náměstek hejtmana Jakub Unucka a dodal, že jde v podstatě o dva měsíční programy pro občany Moravskoslezského kraje, kteří mají touhu začít podnikat v oblastech přinášejících řešení pro úsporu zdrojů pomocí chytrých technologií. „V prosinci pak vybereme nejlepší projekty, které také oceníme 300 tisíci korunami.“

Spolek Hub for Change, který bude „chytrou myšlenku“ organizačně zajišťovat, je součástí značky Impact HUB. Poskytuje sdílený pracovní prostor nezávislým profesionálům a začínající podnikatelům. Umožňuje jim na základě vzájemné inspirace, sdílení dobré praxe a transformace moderní podnikatelské mentality vytvářet projekty rozvíjející chytré technologie a zavádět je do života lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…