Muzeum Vysočiny Třebíč: Element sklo – Matérie fantazie/Historie za sklem

21.02.2021 12:13

Element sklo. Pod tímto názvem připravilo Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s partnery v jižních Čechách a Dolním Rakousku unikátní projekt, věnovaný historii i současnosti místní sklářské výroby.

Muzeum Vysočiny Třebíč: Element sklo – Matérie fantazie/Historie za sklem
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Muzeum Vysočiny Třebíč

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě bude do 16. 5. 2021 hostit výstavu Matérie fantazie, která představí instalaci autorské tvorby sklářských výtvarníků, design a výrobu, ale také práce studentů specializovaných středních škol. Instalované objekty zahrnou jak čiré, tak broušené duté sklo, osvětlovací tělesa, nebo jedinečné tavené plastiky.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Pod názvem Historie za sklem, přivítá od 1. 4. 2021 do 31. 8. 2021 zájemce o historické sklo Hrad Ledeč nad Sázavou. Přímá sklářská tradice je totiž v tomto regionu dlouhá už 400 let. Návštěvník se zde dozví nejen o technice výrobě skla, ale také o módních vlivech a oblíbených výrobcích v různých obdobích až do současnosti. Součástí výstavy jsou také osudy několika sklářských rodů, pohybujících se mezi Čechami a Rakouskem. Vystavené předměty jsou ukázkou vývoje od gotické číšky až po průmyslově vyráběné lustry. Zajímavostí jsou mimo jiné třeba skleněné páteříky oblasti Pacovska. Zejména mladší návštěvníci ocení dioramatické ukázky z prostředí sklářských hutí a brusíren.

Výstavní projekt je realizován v rámci projektu ATCZ59 Mezinárodní kulturní platforma I-CULT, který je spolufinancován v rámci programu přeshraniční spolupráce INTERREG Rakousko – Česká republika.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci je možné omezení vstupu do výstav. Aktuální informace naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…