Muzeum jižního Plzeňska pořádá výstavu Lidová architektura Plzeňského kraje

12.02.2018 10:59

Ve čtvrtek 15. 2. 2018 v 17 h bude vernisáží zahájena výstava Lidová architektura Plzeňského kraje, a to v kapli sv. Ondřeje na zámku Hradiště.

Muzeum jižního Plzeňska pořádá výstavu Lidová architektura Plzeňského kraje
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Výstavu pořádá Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích. Otevírací doba muzea je následující: květen - září: út - ne 10 - 17 hod.; říjen - duben: út - so 9 - 15 hod.

Velmi zajímavou ukázkou architektury poloviny 19. století je samotná zámecká kaple sv. Ondřeje, kterou nechal do současné podoby upravit hrabě Hanuš Krakovský z Kolovrat roku 1858. Kaple na výšku zabírá dvě podlaží a nachází se v jihovýchodním nároží budovy. Na severu přiléhá ke kapli sakristie, ze západu pak v patře dřevěná oratoř s prosklenou stěnou. Osm původních nástěnných obrazů od předního českého malíře náboženských témat Josefa V. Hellicha z let 1860 – 1871, které objednal sám hrabě Hanuš Kolovratský, představuje tyto svaté: Panna Maria, Sv. Petr a Sv. Pavel, Sv. Josef, Sv. Ondřej a Sv. Prokop, Apotheosa Jana Nepomuckého a Sv. Vilém. Od 50. let 20. století byla kaple uzavřena, vybavení demontováno a rozvezeno k uložení do nejrůznějších míst. Teprve roku 2004 byl zrestaurovaný sakrální prostor opět zpřístupněn veřejnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…