NDM: Unikátní archiv zahájil mapování divadelního života v Ostravě

07.06.2018 20:12

Ostravský divadelní archiv je ojedinělým projektem evropského formátu – Ostrava bude navíc jediným městem v České republice, které se může něčím podobným prezentovat! Ostravský divadelní archiv je již v první fázi, v rámci které mapuje repertoár Národního divadla moravskoslezského i dalších ostravských divadel (Divadlo Petra Bezruče, Divadlo loutek Ostrava, Komorní scéna Aréna, Divadlo Mír). Ambicí projektu je zmapování a zpřístupnění komplexní historie profesionálního divadla v Ostravě a jeho významných osobností.

NDM: Unikátní archiv zahájil mapování divadelního života v Ostravě
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

„Cílem je vytvoření digitální databáze zahrnující mimo jiné soupis repertoáru, premiér, inscenačních týmů či obsazení a rovněž soupis ostravských míst, na kterých probíhaly pravidelné divadelní produkce,“ říká vedoucí projektu Stanislava Hrušková. „Zároveň budou digitalizovány dokumenty, aby badatelé získali přehled o historických pramenech,“ pokračuje Hrušková.

Od jara roku 2018 probíhá již výzkum historie Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Divadla loutek Ostrava, Komorní scény Aréna a nově se do projektu zapojilo i Divadlo Mír. Tento projekt má i svou historickou logiku – Divadlo Petra Bezruče i Divadlo loutek Ostrava byly administrativním rozhodnutím od roku 1980 na přibližně 10 let součástí Státního divadla Ostrava (dnes NDM).

S nápadem vytvoření Ostravského divadelního archivu přišel ředitel NDM Jiří Nekvasil v době, kdy se pod jeho vedením začal digitalizovat archiv Národního divadla moravskoslezského: „Je to velká věc mít jeden server, který bude mapovat veškerou divadelní historii ostravských profesionálních divadel. Oproti knize, která je jednou daná, se může tento server rozšiřovat o další a další informace,“ dodává Nekvasil.

Ostravský divadelní archiv bude sloužit nejen odborné, ale i laické veřejnosti a bude přístupný v elektronické podobě. Pokud chcete i vy obohatit tuto databázi, kontaktujte vedoucí projektu Ostravský divadelní archiv Stanislavu Hruškovou (stanislava.hruskova@ndm.cz).

Projekt, který bude pro veřejnost spuštěn u příležitosti 100. výročí NDM, tedy nejpozději na podzim roku 2019, je realizován za finanční podpory statutárního města Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…