NKÚ: Většina peněz se rozdělí mezi velké firmy, podpora malých a středních podniků vázne

04.06.2018 9:31

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil rozdělování evropských dotací z Programu rozvoje venkova 2014–2020, kontroloři se konkrétně zaměřili na část těchto dotací poskytovaných z tzv. opatření „Spolupráce“.

NKÚ: Většina peněz se rozdělí mezi velké firmy, podpora malých a středních podniků vázne
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

V tomto opatření je pro příjemce připraveno 3,8 miliardy korun, které Ministerstvo zemědělství (MZe) rozděluje v rámci šesti oblastí – například na podporu vývoje v zemědělské prvovýrobě či na vývoj při zpracování zemědělských produktů. Dotace mají pomoci posílit výzkum, technologický rozvoj a inovace v zemědělství a mají také pomoci malým a středním podnikům.

V polovině programového období je bilance následující: čerpání dotací z programu rozvoje venkova má zpoždění – z opatření Spolupráce proplatilo MZe na konci roku 2017 pouhých pět projektů v celkové hodnotě 186 milionů korun. Dále MZe nastavilo pravidla tak, že největšími příjemci dotací jsou velké podniky. Naproti tomu podpora malých a středních podniků vázne.

Z připravených 3,8 miliardy korun resort vyčlenil více než 2,8 miliardy korun na jednu konkrétní oblast – na podporu vývoje při zpracování zemědělských produktů, kde většinu schválených žadatelů o dotace představovaly velké potravinářské firmy. MZe pro žadatele v této oblasti nastavilo příznivější podmínky, než jaké mají žadatelé v ostatních oblastech. O dotace mohou žádat bez omezení a opakovaně – maximální strop podpory, na kterou může žadatel v tomto programovém období celkově dosáhnout, stanoven nebyl. Získat dotace je pro příjemce celkově jednodušší, a to i přesto, že mohou žádat o více peněz.

Získané peníze pak podniky používají na pořízení strojů, technologií a na stavební úpravy. Výdaje na vědu a výzkum byly zanedbatelné. U prověřených 46 projektových žádostí představovaly přibližně jedno procento, což je zarážející s ohledem na to, že podpora vědy a výzkumu je jeden z hlavních důvodů, proč MZe tyto dotace rozděluje.

Naproti tomu podporovat malé a střední podniky se nedaří. Jedním z důvodů jsou například složité dotační podmínky pro některé oblasti, kvůli kterým nebyly žádosti o dotace schváleny. V jiných oblastech, které vybralo MZe k podpoře, zase žadatelé nemají o dotace zájem. V součtu podpora nefunguje u tří z celkových šesti oblastí – jde přitom o ty, které měly pomoci hlavně malým a středním podnikům.

Další odhalené nedostatky jsou spojeny například s výběrem projektů k podpoře. Pro posuzování inovativnosti a dalších odborných kritérií projektů vytvořilo MZe hodnotitelské komise a určilo pravidla pro jejich činnost. Pravidla jsou taková, že hodnocení projektů těmito komisemi není transparentní – jejich rozhodnutí nelze přezkoumat, znám je jen výsledek. Problematické je i to, že odvolání některých neúspěšných žadatelů o dotace posuzovala stejná komise, která původně rozhodla o tom, že na dotaci nemají nárok.

„Naším cílem bylo zmapovat slabá místa a ukázat, jaké problémy provázejí tyto konkrétní dotace. Výsledky naší kontroly mluví za vše. Teď je potřeba začít pracovat na tom, aby se situace změnila. Jsme přibližně v polovině programového období a ještě není pozdě s tím něco dělat,“ řekl člen Nejvyššího kontrolního úřadu Pavel Hrnčíř, který kontrolu vedl.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…