NPÚ: V klášteře Plasy začala obnova opatské rezidence

04.11.2020 9:37

Areál kláštera Plasy prochází postupnou rekonstrukcí. V říjnu letošního roku byla zahájena obnova bývalé opatské rezidence, která bude sloužit jako další prohlídkový okruh zaměřený na šlechtický rod Metternichů. První návštěvníky přivítá na začátku roku 2023.

NPÚ: V klášteře Plasy začala obnova opatské rezidence
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

S přípravou náročného projektu, který přinese kompletní obnovu opatské rezidence, se začalo již v roce 2015. Do roku 2017 probíhaly přípravné práce, které zahrnovaly stavebně historické a restaurátorské průzkumy, archeologický a speleologický průzkum, zaměření objektu, zpracování projektové dokumentace ke stavebnímu povolení, zpracování Studie proveditelnosti a přípravu žádosti o finanční podporu z Evropských strukturálních fondů v programu IROP. Ta byla schválena v červnu roku 2017. V následujících letech probíhaly doplňující průzkumy fasády a vnitřních omítkových vrstev či dřevěných a kamenných konstrukčních prvků. Nechyběl ani předstihový archeologický záchranný výzkum na dvoře bývalé opatské rezidence, zpracovány byly desítky záměrů na restaurování mobiliáře. Stavební část projektu byla zahájena 5. října 2020 předáním staveniště firmě Konsit a.s. Její dokončení je naplánováno na polovinu roku 2022. Poté bude do prostor bývalé opatské rezidence nainstalován restaurovaný mobiliář.

Nová prohlídková trasa bude věnovaná významným osobnostem šlechtického rodu Metternichů, který zrušený cisterciácký klášter odkoupil od státního Náboženského fondu v roce 1826 zejména kvůli pozemkům. "Samozřejmě nemůžeme vynechat osobnost kancléře Klemense Metternicha. Ovšem vzhledem k tomu, že se nechceme překrývat s expozicí kynžvartského zámku, která se na něj z velké části zaměřuje, nebude hlavní součástí expozice. Ta se bude soustředit především na jeho syna Richarda,“ vysvětluje správce kláštera Pavel Duchoň. Návštěvníci se tak ocitnou v době kolem roku 1870, kdy šlechtic pobýval v Plasích a z velké části se podílel na přestavbě rezidence na zámek i na rozkvětu místního kulturního života. "Dá se říct, že dal základ pozdějšímu městu Plasy,“ dodává Duchoň.

Opravy budou poměrně náročné. Část konstrukcí budovy je poškozená, na některých místech jsou nevhodně umístěné příčky, které je třeba odstranit. Gotické části konstrukcí, které pocházejí z doby založení kláštera, budou naopak odkryty.

Světlo světa by měly opět spatřit malby, které byly zakryté. Jedná se o výmalbu z devatenáctého století i fresku z barokního období, jejímž autorem byl zřejmě malíř Jan Kryštof Liška. Část výzdoby nechali odstranit nebo zakrýt již Metternichové. Šlechtičtí majitelé plaského kláštera upřednostňovali spíše strohý styl, barokní štuky a ornamenty proto musely ustoupit dobovému vkusu.

Nová expozice by měla první návštěvníky přivítat v lednu roku 2023. Kompletní obnova opatské rezidence si vyžádá kolem 140 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…