Na Světové výstavě PRAGA 2018 je k vidění modrý Mauritius a unikátní Bombajský dopis

15.08.2018 19:45

Letos si připomínáme řadu významných výročí. Čtyři z nich mají v názvu stovku: 100 let uplynulo od vzniku Československé republiky, 100 let od konce I. světové války, před 100 lety bylo založeno Poštovní muzeum České pošty a ve stejný den před 100 lety vyšly první československé poštovní známky. Nejen poslední jmenované kulaté výročí si mohou filatelisté ve dnech 15.-18. srpna 2018 připomenout na Světové výstavě poštovních známek PRAGA 2018.

Na Světové výstavě PRAGA 2018 je k vidění modrý Mauritius a unikátní Bombajský dopis
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Světově významnou událost pořádá Svaz českých filatelistů a generálním partnerem výstavy je Česká pošta, která nechyběla ani u všech výstav přechozích. Výstava proběhne pod záštitou prezidenta České republiky, tato tradice ostatně sahá – stejně jako historie výstav PRAGA – až do roku 1938, kdy výstavě poskytl svou záštitu prezident Edvard Beneš. Záštitu převzala také primátorka hlavního města Prahy. Patronát nad výstavou převzala Mezinárodní filatelistická federace (FIP) a Evropská federace filatelistických svazů (FEPA).

Návštěvníci se mohou těšit na 380 vybraných a nejlepších exponátů sběratelů z více než 70 zemí z celého světa. Čestný dvůr bude obsahovat unikátní výběry z nejvzácnějších a nejdražších světových sbírek. Velké množství klasického a málo vídaného materiálu budou nabízet největší mezinárodní aukcionáři a obchodníci.

Hlavními a současně nejslavnějšími exponáty, které bezesporu nalákají nejvíce zájemců, jsou legendární známky prvního vydání ostrova Mauritius z roku 1847 s nápisem Post Office. Jde o kompletní sérii červeného a modrého Mauritia a dále o takzvaný Bombajský dopis odeslaný roku 1850 se dvěma známkami červeného Mauritia. Pocházejí ze sbírky českého investora, která je v současnosti největší kolekcí těchto rarit na světě. Jeho modrý Mauritius byl přitom už před desítkami let vyhlášen jako nejkrásnější dochovaný kus nacházející se v soukromých rukách a Bombajský dopis drží už půl století rekord jako nejdražší dopis světa.

Návštěvníci výstavy si tyto slavné rarity mohou nejen prohlédnout, ale třeba i koupit v podobě výstavních emisí s jejich vyobrazením – modrý Mauritius byl předlohou známky s nominální hodnotou A, Bombajský dopis byl vydán na výstavním aršíku 8. srpna. Autory podoby obou vydání jsou osvědčení tvůrci našich poštovních známek Libuše, Jaromír a Kamil Knotkovi, příslušníci už druhé a třetí generace v rodině spjaté s naší emisní tvorbou.

Sto let známek i pošty v Československu a České republice budou dále reprezentovat dva aršíky s náměty „Historie poštovnictví na našem území“ a „Sto let Poštovního muzea“, ale také historické poštovní štíty anebo připomenutí slavné pražské Potrubní pošty (svoji činnost ukončila až po povodních v roce 2002). Pro sběratele bude připraveno 26 variant příležitostných poštovních razítek. Z toho dvě jsou už v provozu, a to na poště Praha 1 – „Praga a Exponet“ a na poště Praha 012-Hrad „Praga“. Nebudou chybět ani příležitostné R-nálepky s názvem výstavy.

„České známky tradičně patří k nejkrásnějším na světě, což ostatně stvrzuje i dlouhá řada významných a pravidelně získaných ocenění z mezinárodních soutěží. Česká pošta je na tuto dobrou práci našich výtvarníků, rytců a tiskařů hrdá a jejich přínosu ke kvalitě známkové tvorby si váží.  Samozřejmě si ceníme i vztahu sběratelů k našim poštovním známkám, celinám, obálkám dne vydání, razítkům a dalším předmětům filatelistického zájmu. Řada z nich nese logo výstavy PRAGA 2018 a také Vy se s nimi můžete setkat na stáncích České pošty v kongresovém centru Clarion, na doprovodném Expu v kongresovém centru hotelu Olympik a v Poštovním muzeu, kde bude výstava a její doprovodné akce probíhat,“ uvedl Roman Knap, generální ředitel České pošty.

K dostání bude také výplatní písmenová poštovní známka Mauritius v Česku, vydaná v roce 2017 v rámci propagace výstavy PRAGA 2018. „V rámci propagace Světové filatelistické výstavy PRAGA 2018 vyšla příležitostná známka s vyobrazením jejího nejslavnějšího exponátu – modrého Mauritia. Ten je přitom považován za nejkrásnější dochovaný upotřebený kus, a to i díky lehkému otisku razítka, který nezakrývá obraz královny Viktorie. Filatelisté o něm uvádějí, že po Britské Guyaně jde o nejdražší známku v historii, a v přepočtu na váhu (odhadem necelých pět setin gramu) spolu s ní o nejdražší předmět na světě,“ uvedl František Beneš, místopředseda organizačního výboru Světové výstavy poštovních známek Praga 2018.

Na předchozí výstavu, která se konala před deseti lety, přišlo na 40 tisíc návštěvníků. „Mnoho z nich lákala především prodejní místa České pošty, kde si chtěli koupit výstavní emise a různé další materiály související s výstavou. Abychom tomuto zájmu vyšli co nejvíce vstříc, jsou nyní stánky České pošty a její prodejní místa dokonce na třech ze čtyř míst konání výstavy – konkrétně v Clarionu, Olympiku a v Poštovním muzeu. Věříme, že díky tomu bude zájem sběratelů rozloženější a předejdeme dlouhým frontám zájemců, kterými se vyznačovala výstava minulá,“ doplnil František Beneš.

Doprovodný veletrh EXPO PRAGA v hotelu Olympik nabídne ojedinělou možnost nakoupit libovolné známky z celého světa. Několik významných zahraničních filatelistických aukčních domů na svých stáncích představí nabídku svých rarit, v Clarionu v průběhu výstavy dokonce proběhnou dvě sálové aukce s klasickými poklady filatelie. Nejširší nabídku známek České republiky najdete na stánku Známkové tvorby České pošty v kongresovém centru hotelu Olympik, výjimečnou nabídku sběratelských vydání představí i výstavní stánky České pošty v Clarionu, Olympiku a Poštovním muzeu. Velkým lákadlem bude jistě číslovaný aršík s vyobrazením Bombajského dopisu, který bude k zakoupení pouze na výstavě PRAGA, zatímco do novinkové služby České pošty a Svazu českých filatelistů a k běžným poštovním úřadům půjdou aršíky nečíslované, s jinou úpravou zoubkování. Omezený náklad číslovaných aršíků bude prodáván v tematicky stejně zaměřeném obalu, který svým námětem jistě zaujme i zahraniční návštěvníky.

Místa konaní:

  • V hotelu Clarion (metro B, stanice Vysočanská, která se nachází přímo v budově hotelu)
  • Prodejní veletrh Praga Expo se koná v hotelu Olympik (metro B, stanice Invalidovna, z níž je to do hotelu pěšky jen několik minut). Na tuto část výstavy je vstup zdarma pro všechny návštěvníky.
  • Poštovní muzeum (Praha 1, Nové mlýny 2, kousek od stanice tramvaje Dlouhá třída) představí výstavní třídu literatury.
  • Muzeum Mucha (Praha 1, Panská 7, pár kroků od Hlavní pošty v Jindřišské ulici) představí exponát „Alfons Mucha a poštovní známky“. Všem návštěvníkům výstavy PRAGA sem bude poskytnuta sleva 50 % na vstupné po předložení vstupenky do Clarionu (i s utrženým kuponem).

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…