Nadace ČEZ: Během plzeňského Festivalu na ulici 2023 se rozjelo i Oranžové kolo Nadace

23.08.2023 7:05 | Tisková zpráva

Multižánrový festival v ulicích Plzně - Festival na ulici 2023 tradičně vyvrcholil šlapáním na charitativním Oranžovém kole Nadace ČEZ. Návštěvníci festivalu tak mohli přímo na náměstí Republiky podpořit svým minutovým šlapáním na oranžových handbike sdružení Ledovec, z.s., a Sdružení občanů Exodus, z.s. Mezi obě organizace bylo ve finále přerozděleny 100 904 koruny, přičemž rozdíl vypsaných částek na symbolických šecích činil pouhých 52 koruny ve prospěch Ledovce!

Nadace ČEZ: Během plzeňského Festivalu na ulici 2023 se rozjelo i Oranžové kolo Nadace
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Všem moc děkujeme. Díky jejich minutovému úsilí můžeme nyní dovybavit nové prostory pro klienty v obou Centrech duševního zdraví. Konkrétně sprchy, kuchyňky i denní místnosti,“ uvedl během převzetí symbolického šeku s vypsanou částkou na 50 478 korun Petr Moravec, ředitel Ledovce. Tato nezisková organizace vytváří v Plzeňském kraji prostředí, které pomáhá lidem s duševním onemocněním na jejich cestě zotavení. Programy pro mladé i širokou veřejnost nabízí i na poli prevence a destigmatizace.

„Provozujeme multidisciplinární komunitní týmy, což jsou Centrum duševního zdraví Plzeň, Centrum duševního zdraví Klatovy a Komunitní tým Plzeň – venkov. Poskytujeme rovněž krizovou telefonickou pomoc, odborné sociální poradenství a služby podpory bydlení. Tedy chráněné bydlení a Housing First což je projekt, který pomáhá lidem s duševním onemocněním nacházejícím se dlouhodobě v situaci bez domova, nalézt stabilní standardní bydlení. Nabízí tak individuální dlouhodobou podporu orientovanou zejména na zabydlení, udržení získaného bydlení a předcházení rizik jeho ztráty,“ doplňuje Petr Moravec.

Jen o 52 korun méně, tedy 50 426 korun vysportovala veřejnost na druhém oranžovém handbike pro Sdružení občanů Exodus se sídlem v Třemošné.  Z rukou zástupkyně Skupiny ČEZ Vladimíry Rosendorfové přebírala se slovy díků symbolický šek zástupkyně ředitele Petra Pacáková: „Jsme solidární s lidmi s postižením. Počítáme však s osobností každého z nich a vycházíme z toho, že jsou si své věci schopni zařídit sami, vytvoříme-li jim k tomu podmínky. A právě na jejich vytváření a zlepšování našich služeb použijeme tuto finanční částku. Poskytujeme přitom čtyři sociální služby, a to sociálně terapeutickou dílnu, odlehčovací službu, sociální rehabilitaci a centrum denních služeb.“

Sdružení občanů Exodus slouží  osobám se zdravotním postižením z celé ČR, přičemž nefunguje jako ústav, ve kterém jsou uživatelé na stálo. „Trvalé zaměstnání je velmi důležité pro seberealizaci každého, tedy i handicapovaného člověka. Proto provozujeme i dvě chráněné dílny, keramickou a digitalizační. V nich pracují lidé, jejichž handicap vyžaduje oproti běžně vybavené dílně speciální úpravy pracoviště. Součástí keramické dílny je krámek v Tovární ulici v Plzni a e-shop,“ dodala Petra Pacáková.

„Jsme rádi, že nás Plzeň opět nezklamala a stejně jako v loňském roce, kdy naše nadační Oranžové kolo díky veřejnosti finančně podpořilo v rámci Festivalu na ulici občanské sdružení ProCit či Hospic sv. Lazara, si našly čas na minutové charitativní ruční „šlapání“ na handbike desítky lidí nejrůznějšího věku. Domácí i přespolní návštěvníci posledního dne festivalu tak ukázali, že pomoc bližním jim není vůbec cizí. O to s větší radostí pak částky na symbolických šecích přeměňujeme v opravdové peníze zaslané na účty obdarovaných organizací,“ uzavřela Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…