Nadace ČEZ: Města a obce mohou zvýšit bezpečnost na přechodech pro chodce

28.03.2019 20:45

Šance získat finanční příspěvek na osvětlení přechodu v max. výši 120 tisíc korun mají žadatelé, kteří stihnou vyplnit elektronickou žádost s nejpozdějším datem 31. března. Nadace ČEZ podpořila během šesti let 133 projektů v zájmu bezpečnosti chodců i řidičů v hodnotě 20,5 mil. korun napříč republikou.

Nadace ČEZ: Města a obce mohou zvýšit bezpečnost na přechodech pro chodce
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Věděli jste, že kvalitní osvětlení přechodu dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 procent?! Mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod zaviněných řidiči bohužel stále patří nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Ohroženi na přechodech bývají zejména senioři a děti. Podle čísel BESIPu bylo v roce 2017 během dopravních nehod usmrceno 101, těžce zraněno 519 a lehce zraněno 489 chodců. Úmrtnost dětí coby chodců naštěstí meziročně klesá, přesto je stále třeba mít se na tzv. zebře na pozoru.

Města a obce mají přitom možnost bezpečnost na rušných komunikacích v blízkosti škol, školek a další veřejných budov ovlivnit. Od roku 2013 běží grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

V loňském roce pomohla nadace s osvětlením 20 přechodů za 2,2 mil. korun, celkem bylo po celé republice podpořeno už 133 projektů v hodnotě 20,5 mil. Kč. Nadační příspěvek ve výši max. 120 tisíc korun na osvětlení přechodů poskytne nadace i letos, s podáním žádosti je radno neotálet, termín vyprší 31. března. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…