Nadace ČEZ: Oranžový přechod vznikl v Bílině na opravdu kritickém místě

26.04.2023 13:48 | Komerční článek

Druhý nasvícený Oranžový přechod, na který městu 120 000 korunami přispěla Nadace ČEZ mají v Bílině. Nachází se na poměrně frekventované ulici Sídliště Za Chlumem, která je obvodovou komunikací této městské lokality.

Nadace ČEZ: Oranžový přechod vznikl v Bílině na opravdu kritickém místě
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Zcela nově vybudovaný přechod, který zde dosud chyběl, spojuje parkoviště a zelený prostor za ním s protilehlým sídlištěm. Byli to právě jeho obyvatelé, kteří před časem radnici požádali o zajištění bezpečného přístupu na parkoviště pro zhruba šedesát vozidel.

„Ulice Sídliště Za Chlumem je poměrně frekventovaná a již zde došlo k několika nepříjemným událostem. Vede totiž podél bytové zástavby a musí po ní jet prakticky každý, kdo má namířeno do nitra této sídelní části Bíliny. Přechod pro chodce zde dosud chyběl. Díky jeho vybudování a nasvícení nyní mohou občané bezpečně přecházet silnici, neboť se tak stanou viditelnějšími pro projíždějící řidiče, a to především v zimním období a v nočních hodinách,“ uvedla během poděkování Nadaci ČEZ a symbolického přestřižení pásky Zuzana Schwarz Bařtipánová, starostka Bíliny.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28130 lidí

Společně s ní se oficiálního zprovoznění přechodu ujal i Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice: „Jako obyvatel Bíliny, byť bydlím na jejím druhém konci, jsem i já pochopitelně rád, že zde máme zcela nový bezpečný přechod pro chodce. Sám jsem byl kdysi na tomto místě náhodným svědkem jedné z těch náhlých nepříjemných událostí, o nichž se zmiňuje paní starostka. Nebyl to opravdu příjemný pohled. Přechod je tudíž na správném místě a věřím, že zvýší obezřetnost a ukázněnost nejen chodců, ale hlavně řidičů.“

Na začátku letošního roku již napříč celou Českou republikou fungovalo 215 Oranžových přechodů za bezmála 32 200 000 korun, další jsou pochopitelně i letos v realizaci. Od roku 2013 Nadace ČEZ v Ústeckém kraji podpořila 34 projekty, přičemž někde dokázali prostřednictvím jednoho grantu nasvítit i více přechodů najednou. Na nasvícení poskytuje nadace maximálně 120 000 korun, ostatní výdaje spojené s úpravami stávajících nebo vybudováním zcela nových přechodů jdou už na vrub žadatele. Spoluúčast města Bíliny tak činila dalších 50 000 korun.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ, která je největší firemní nadací v České republice, podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Za 20 let své existence podpořila napříč regiony v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun ročně, čímž se řadí ke špičce nadací v České republice. Nadační tým za celou dobu zpracoval 51 tisíc žádostí a správní rada nadace pak napříč celou republikou podpořila 13 764 projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…