V Záhoří svítí bezpečně a levně díky Nadaci ČEZ

28.03.2023 17:05 | Komerční článek

Levná a k přírodě šetrná světla již osvětlují horskou obec Orlické Záhoří. Moderní ekologické osvětlení podpořila Nadace ČEZ v grantovém programu Podpora regionů částkou 200 tisíc korun.

V Záhoří svítí bezpečně a levně díky Nadaci ČEZ
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Původní osvětlení obce bylo neekonomické, neekologické a světla vytvářela velký světelný smog. Dalším negativem byla i velká spotřeba elektrické energie. Díky Nadaci ČEZ, která projekt výměny svítidel podpořila částkou 200 tisíc korun, se podařilo zmodernizovat osvětlení v celé obci. Místní obyvatelé i turisté a návštěvníci si po setmění užívají mnohem příjemnější osvětlení s nulovým světelným smogem. Chodci i řidiči si v centru obce Orlické Záhoří, od hraničního přechodu až po Ski arénu v Jadrné pochvalují bezpečné a přirozené osvětlení podél hlavní silnice.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

V rámci projektu bylo pořízeno 40 ks nových svítidel s výstrojí sloupů, které mají nulovou smogovou svítivost, co nejmenší spotřebu energie a zároveň byla zachována svítivost ve srovnání s původními nevyhovujícími svítidly. Realizací projektu došlo k inovaci a modernizaci veřejného osvětlení v obci Orlické Záhoří.

„Podařilo se nám vyměnit osvětlení podél hlavního tahu v celé obci. Nejenže svítíme mnohem ekologičtěji, máme výrazně nižší náklady na provoz a energie, ale osvětlení působí přirozeným dojmem, je kvalitní a zvyšuje bezpečnost pro dospělé chodce, děti i řidiče. Díky Nadaci ČEZ, které děkujeme za příspěvek, se nám povedlo eliminovat jeden z největších zdrojů světelného znečištění v Orlických horách,“ pochvaluje si Vojtěch Špinler, starosta obce.

Projekt přispěl především k čistotě ovzduší od světelného smogu a menší spotřebě energie. Bezpečněji se po obci pohybují nejen místní a chalupáři, ale hlavně děti, které v zimních měsících chodí do školních zařízení ráno i večer za tmy.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…