Nadace ČEZ: Včelaři z Hané vysadili stromy a keře, které zajistí celoroční potravu pro včelky a čmeláky

01.11.2023 13:42 | Tisková zpráva

Více než 1100 stromů a keřů vysadili včelaři v Němčicích nad Hanou a Tištíně, aby zajistili dostatek pestré potravy pro včely, čmeláky, motýly i další hmyz po celou sezónu.

Nadace ČEZ: Včelaři z Hané vysadili stromy a keře, které zajistí celoroční potravu pro včelky a čmeláky
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nové dřeviny také vytvoří pásmo vhodné pro hnízdění ptáků a úkryty zvěře. Výsadba, na kterou přispěla 150 000 korun Nadace ČEZ, zároveň zlepší mikroklima a možnosti zadržování vody v krajině. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

Včelaři zvolili pestrou výsadbu, aby stromy a keře kvetly postupně od jara až do podzimu. Někde se rozhodli pro lísky, jinde pro kaštanovníky, ptačí zoby, růže dužnoplodné, meruzalky, rybízy, moruše, muchovníky, jeřáby černé nebo jabloně v keři.

Včelaři z Hané se tím snaží vyřešit takzvané převčelení – na množství potravy je v Česku příliš mnoho včelstev. Když mají málo pylu a nektaru, zvyšuje se konkurence a přirozená selekce přináší rozvoj moru včelího plodu, viróz a dalších chorob. „Výsadba bude sloužit pro hmyzí opylovatele, aby jim doplnila stravu, kterou potřebují v průběhu celé sezony. U nás je nedostatek keřů a souvislých výsadeb, které by navazovaly kvetením od časného jara přes léto až po podzim a zajistili včele medonosné, čmelákům nebo motýlům zdroj potravy, tedy nektar a pyl,“ vysvětlila předsedkyně Českého svazu včelařů z Němčic nad Hanou Helena Zahradníková.

Kromě Nadace ČEZ, která poskytla zásadní grant, přispěli na výsadbu také další dárci, například Olomoucký kraj, společnost Recovera Využití odpadů, Agrodružstvo Tištín, Ovocná školka Litenčice, město Němčice nad Hanou a městys Tišín. Velkou pomocí bylo i zapojení dobrovolníků od seniorů až po děti ze škol – těm včelaři za odměnu připraví jako zpestření školní výuky zajímavé přednášky o stromech i včelách. 

Grant Stromy Nadace ČEZ, který letos vstoupil do dvanáctého roku své existence, podpořil výsadbu více než 115 000 stromů a dalších dřevin za více než 70 milionů korun. „Obě čísla již pochopitelně opět narůstají, neboť právě probíhá podzimní výsadba. Zájem o grant Stromy je stále veliký – samosprávy, ale třeba i hasiči nebo další spolky, mohou na výsadbu zeleně získat až 150 000 korun. V přijatých žádostech stále převažují aleje a stromořadí, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady, například zakládání nových obecních sadů, zastiňování venkovních sportovišť či koupališť. Zakládají se třeba i arboreta,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…