Národní knihovna: Astronomicum caesareum je vystaveno v předsálí Všeobecné studovny

08.02.2020 19:27

Kniha Petra Apiana z roku 1540, která je mnohými považována za nejkrásnější astronomickou publikaci všech dob, je na čtyři týdny vystavena v předsálí Všeobecné studovny.

Národní knihovna: Astronomicum caesareum je vystaveno v předsálí Všeobecné studovny
Foto: E. Hodíková
Popisek: Barokní sál Národní knihovny České republiky

Vrcholným dílem německého astronoma, matematika, kartografa a nakladatele Petra Apiana (1495-1552) je Astronomicum Caesareum, vydané jeho tiskařskou dílnou v Inglostadtu v roce 1540. Odhaduje se, že existuje kolem stovky dochovaných exemplářů a že je to podstatná část původního nákladu. Tato nádherná ručně kolorovaná kniha (každý kus je, díky různým barvám kolorování, originálem) je považována za nejkrásnější astronomickou publikaci. V roce 1967 vyšla v Lipsku její faksimile v nákladu 750 kusů, z nichž prvních 200 bylo očíslovaných a barevných.

Národní knihovna vlastní dva exempláře původního tisku z roku 1540 a lipské faksimile s číslem 173.

Petr Apian chtěl svým názorným dílem přiblížit astronomii a použil k tomu svá názorná vícevrstvá otáčecí zobrazení místo složitých výpočtů a tabulek. Astronomie byla v té době neúnosně matematicky složitá, neboť vycházela z představy, že středem vesmíru je Země, a tento mylný geocentrický předpoklad výpočty nesmírně komplikoval. V té době už měl Mikuláš Koperník (1473-1543) propočítaný svůj model heliocentrický, který ale vyšel tiskem jako Nicolai Copernici Torinensis de revolutionibus orbium coelestium Libri VI. až v roce 1543.

kniha

Astronomicum Caesareum
NK ČR, sign. 14 A 1

Předsálí Všeobecné studovny, přízemí (vchod A)
po-so: 9:00-19:00
Vstupné 10 Kč (čtenáři NK ČR zdarma)

Digitalizované Astronomicum Caesareum Petra Apiana si můžete prohlédnout a stáhnout (černobíle či barevně, v různém stupni rozlišení) například ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…