Národní knihovna: Vánoční jarmark a prohlídka revitalizované části Klementina

12.12.2017 17:00

Na vánočním jarmarku v Národní knihovně si můžete nejen koupit drobný dárek, odnést zdarma knihu v rámci knižního bazaru, ale jako první uvidíte v rámci komentovaných prohlídek nově revitalizované prostory barokního areálu Klementina. To vše čeká na návštěvníky již tento pátek.

Národní knihovna: Vánoční jarmark a prohlídka revitalizované části Klementina
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Vánoční svátky a vánoční náladu již tradičně navodí Vánoční jarmark v Klementinu.  V klidném historickém prostoru Hlavního nádvoří Klementina budete moci zakoupit jemné i výraznější šperky, ručně vyráběné svíčky, nejrůznější vánoční dekorace, látkové hračky, moderní patchwork, knihařské výrobky a spoustu dalšího od knihovnic ze všech koutů republiky. Chybět nebudou výrobky z chráněných dílen, které udělají radost vám i vašim blízkým.

Po jarní premiéře se opět vrací knižní bazar. „Do Národní knihovny si většinou přijdou lidé knihu půjčit. V tento den si však budou moci knihy odnést bez povinnosti ji vrátit, případně mohou knihy i přinést a poskytnout je tak naším prostřednictvím dalším čtenářům. Letos na jaře jsme uspořádali první knižní bazar, který se setkal s velkým ohlasem, proto jsme se rozhodli jej zařadit do programu jarmarku i v adventním čase,“ říká generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda.

Po celou dobu konání jarmarku budou probíhat komentované prohlídky revitalizovaných prostor Klementina, které prošly stavebními úpravami. „Letos jsme dokončili druhou etapu náročné revitalizace barokního sídla Národní knihovny. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout nejen prostory navazující na nestarší trakt Klementina, ale také například nádhernou kapli sv. Jana Nepomuckého nebo starý matematický sál,“ říká Martin Kocanda. Zcela výjimečnou událostí bude otevření průchozích dveří mezi prostorami Národní knihovny a Kostelem Nejsvětějšího Salvátora. „Málokdo si uvědomuje, že kostely sv. Klimenta a Nejsvětějšího Salvátora jsou součástí Klementina. Právě při posledních stavebních úpravách byly tyto dveře obnoveny. Lidé se tak při prohlídce dostanou i na kůr tohoto nádherného kostela,“ dodává Kocanda.

Návštěvníci se mohou dále těšit na občerstvení a poctivý svařák, který navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Datum: 15. 12. 2017, 10.00 – 16.00 hodin
Místo: Hlavní nádvoří Klementina, vchod z Mariánského nám., Praha 1
VSTUP ZDARMA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…